Funkcionális Orvoslás

Funkcionális Orvoslás

10 perces meditációk a hét minden napjára

3. nap - Satnam meditáció

2017. május 17. - Funkcionális Orvoslás

hssatanamaposter.jpg

Az éber figyelem, tudatosság a tudatnak azt az állapotát jelöli, amikor teljesen jelen vagyunk, mégpedig a pillanatról-pillanatra gyakorolt ítélkezés-mentes éber figyelem segítségével. Ez minden élőlény természetes állapota, nincs benne semmi ördöngősség, mindenki megtapasztalhatja, sőt egy kis gyakorlás után bármikor tudatosan „átválthatunk” a hétköznapi cselekvés üzemmódból a létezés állapotába. Ezt gyakorolhatjuk és fejleszthetjük rendszeres meditációval.

A napi 10 perc meditációs sorozat harmadik részében egy egyszerű mantra meditációt, a Satnam meditációt próbálhatsz ki, ami hangokat és mozgást használ. A SA-TA-NA-MA szótagokat és a megfelelő mozgást fogjuk itt gyakorolni, hogy ezzel is segítsünk elmélyíteni figyelmünket, magunkra irányítani a fókuszt, ítéletek és elvárások nélkül. Fontos, hogy mindig türelemmel gyakoroljunk, ne legyenek elvárásaink. Ezt nekem is meg kell tanulni, elengedni az elvárásaimat, és feloldóni a pillanatban, anélkül, hogy megpróbálnék megfelelni és meg akarnám csinálni ezt is, mint egy feladatot. Figyeld meg ezeket a gondolatokat, hogy ez milyen érzéseket vált ki belőled, és próbáld őket elengedni és csak örülni annak, hogy most nem kell teljesíteni semmilyen elvárást. :)

A gyakorlatban ez a következőt jelenti:

1. Ülj le, helyezkedj el kényelmesen, a gerinced legyen egyenes. Vegyél egy pár mély lélegzetet.

2. Először mondjuk ki a szótagokat hangosan, aztán csak suttogva, majd a végén csak magunkban, anélkül, hogy a nyelvünk vagy az ajkaink megmozdulnának.

3. Kezd a SA hanggal, közben érintsd meg a mutatóujjaddal a hüvelykujjadat.

4. Folytasd a TA hanggal és most érintsd meg a középsőujjaddal a hüvelykujjadat.

5. Most NA hang közben a gyűrűsujjaddal érintsd meg a hüvelykujjad.

6. Végül a MA hang közben a kisujjaddal érintsd meg a hüvelykujjadat.

7. Ismételd ezt a gyakorlatot végig a meditációd alatt.

8. Amikor végeztél hagyd abba a mantrázásd és lassan nyisd ki a szemeidet.

 

freemeditations_clip_image002.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://funkcionalisorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr9312504477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása