Funkcionális Orvoslás

Funkcionális Orvoslás

Mi történik az agyunkban, ha nem mozgunk?

2017. március 14. - Funkcionális Orvoslás

brain_image.jpg

A testmozgás különösen fontos az agy egészsége szempontjából, mert növeli a vérátáramlást az agyban nemcsak a mozgás alatt, de a nap hátralévő részében is. Már több neurológiai vizsgálat is bizonyította, hogy ha ülő munkát végző, egyébként nem sportoló emberek elkezdtek rendszeresen mozogni, akkor nőtt az agyukban a vérátáramlás, akkor is, ha éppen nem mozogtak.

Egy vizsgálatban megkértek atlétákat, akik már évtizedek óta rendszeresen mozognak, hogy 10 napon keresztül ne mozogjanak. A véráramlás leginkább a bal és jobb hippocampusban lassult, abban a régióban, amely a memória kialakulásáért, tárolásáért és visszakereséséért felelős.
Ha olyan atléták agyában, akik 35 mérföldet futnak egy héten legalább 15 éve jelentős csökkenést mutattak ki a véráramlásban csak tíz nap után, mit mond ez nekünk halandóknak? Elég egyszerű: folyamatosan mozogjunk, és ne hagyjuk abba.

http://bigthink.com/21st-century-spirituality/hippocampus-running-study?utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#link_time=1488487460

A bejegyzés trackback címe:

https://funkcionalisorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr3112335773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemsissi 2017.03.14. 12:54:37

az angol athlete szó magyarul sportoló, nem atléta
a magyar atléta szó az atlétika nevű sportot űző sportolók gyűjtőneve
süti beállítások módosítása