Funkcionális Orvoslás

Bevezetés a meditációba!

2017. március 27. - Funkcionális Orvoslás

copy-of-ashley_hunt_small-1.jpg

Szeretném, ha mindent, amit eddig gondoltál a meditációról elfelejtenél! Felejtsd el a lótuszülést, a hümmögést, az énekelést, a mantrázást, a 20 perc néma csöndet.  Engedd el ezeket! 

A meditáció az amivé te teszed, amilyennek te szeretnéd, az a tiéd! Megtanulhatod, felfedezheted a saját technikádat, utadat, ami a legjobban megfelel neked, az életmódodnak, a napi rutinodnak.

Három dolog van, amit szeretném, ha tudnál a meditációról:

1. Nem arról szól, hogy kizárod a gondolataidat, vagy hogy nem szabad gondolnod semmire, ne erre fókuszálj! A gondolatok jönnek és mennek, csak engedd meg nekik, hogy legyenek, és hagyd őket továbbmenni, ne kapaszkodj beléjük.

2. Több különböző módja, útja van a meditációnak.

3. A meditáció egy tanulható képesség, ami rendszeres gyakorlást igényel. A legegyszerűbb, ha légzés gyakorlatokkal kezdel. Lehet, hogy nagyon egyszerűnek tűnik, de gyakran elfelejtünk a légzésünkre figyelni, felületesen lélegzünk. Figyeld az orrodat, ahogyan áramlik a levegő rajta. 

Tedd a hasadra a kezed és érezd, ahogy fel-le mozog. Lélegezz így tovább, hagyd, hogy a levegő jó mélyen átmozgassa a hasad. A mély hasi légzés aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert és megnyugtatja a szimpatikus idegrendszert. Lecsendesít :)

Próbálj meg a következő héten figyelni minden nap a légzésedre, és gyakorold a hasi légzést. Ha ideges vagy, csak állj meg 30 másodpercre és lélegezz! Légy jelen! 

Egy Harvardi kutatás a boldog élet titkáról

gettyimages-527684450_149401.jpg

Ez a 75 éves Harvardi kutatás megtalálta a teljes élet egyetlen titkát - Íme egy kis bölcsesség a valaha végzett leghosszabb vizsgálatból:

Több, mint 75 éven át két populáció fizikai és lelki életét követték nyomon - 456 Bostonban felnövő szegény férfiét és 268 Harvardon diplomázott férfi életét. A legfontosabb üzenete a tanulmánynak, hogy a jó kapcsolatok tartanak minket boldogan és egészségesen. Ennyi!

A boldogságunk és a teljes élet titka a szeretet. Pontosabban a tanulmány bebizonyítja, hogy ha van valaki, akire támaszkodhatunk, akkor az megnyugtatja az idegrendszert, egészségesen tartja az agyunkat hosszú időn át, és csökkenti mind a fizikai mind a lelki fájdalmat.

Nem a barátaid száma, vagy, hogy elkötelezett kapcsolatban élsz vagy sem, hanem a szoros kapcsolataid minősége, az, ami igazán számít.

A boldog élet jó kapcsolatokra épül!

http://www.inc.com/melanie-curtin/want-a-life-of-fulfillment-a-75-year-harvard-study-says-to-prioritize-this-one-t.html

A béluniverzum - második rész

Probiotikumok és prebiotikumok

microbiome.jpg

A béluniverzum sorozat második részében a pro- és prebiotikumok bélflórára gyakorolt hatását fogjuk átnézni. Ez talán ez egyik legizgalmasabb téma a táplálkozástudományban manapság. Rengeteg kutatás folyik a témában, próbálják feltérképezni a bélflóra jelentőségét, összetételét, és természetesen azt, hogy hogyan tudjuk azt befolyásolni, javítani, helyreállítani.

tumblr_mk886ktneu1qbh26io3_1280.png

 

Mi a probiotikum?

A probiotikumok a szervezetünkben található, velünk szimbiózisban élő "élő mikroorganizmusok”, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a gazdaszervezet egészségi állapotára, fontos szerepet töltenek be a belső egyensúlyunk fenntartásában. A magzati életben a bél steril, az újszülőtt először a szülőcsatornában kontaminálódik baktériumokkal. A normál hüvelyflórából az újszülöttbe jutó Lactobacillusok az anyatej oligoszacharidjai - mint prebiotikumok - bifidogén hatására kolonizálódnak az újszülőtt bélrendszerében. A bél korai kolonizációja szerepet játszik az immunrendszer érésében.

Leggyakrabban a probiotikus élelmiszerek vagy kiegészítők Lactobacillus vagy Bifidobacterium baktérium törzseket tartalmaznak, általában fermentált tejtermékekből. Azonban mielőtt hatásukat kifejthetnék túl kell élniük egy igen veszélyes utat, amíg a bélbe jutnak:

1. Először is túl kell élniük a gyártási, szállítási és tárolási folyamatokat, hogy élő állapotban bekerülhessenek a boltokba.

2. Ezután túl kell jutnia a gyomor savas közegén, ami pont azért van, hogy a potenciális ártó baktériumokat semlegesítse, valamint át kell jutni a hasnyálmirigy által kiválasztott enzimeken és az epén is.

3. Ha végül sikerül elérnie élve a vastagbelet, akkor ott valami pozitív hatást kellene gyakorolni, nemcsak egyszerűen átszaladni a bélrendszeren...

Ezen nehézségek miatt, az, hogy a megfelelő probiotikumot a megfelelő helyre juttassunk nem olyan egyszerű és fontos kiemelni, hogy az előnyöket, amelyeket a klinikai vizsgálatokban láthatunk nem mindig lehet elérni a joghurtokkal, tablettákkel és egyéb kiegészítőkkel, amik elérhetők a gyógyszertárakban, boltok polcain.

Mindezen kihívások ellenére azonban a jó minőségű probiotikumoknak kedvező hatása van bizonyos betegségekben. A legjobban alátámasztott ilyen hatás az antibiotikumok okozta hasmenéses panaszokban van, de a kutatók rengeteg egyéb betegségben is vizsgálják hatásukat - rák, ekcéma, mentális betegség.

Egy vizsgálatban azt találták, hogy a hazai lakosság bélflórájában a jótékony baktériumok elvárt 40-50%-os aránya helyett csak 12%-ban voltak kimutathatóak. Ez párhuzamba hozható a WHO statisztikai adataival, melynek alapján a magyar lakosság egészségi mutatói évek óta az európai átlag alatt vannak. Az emésztőszervi betegségek által okozott halálozás az európai országok közül hazánkban a legmagasabb.

Atópiás korképek esetében az immunrendszer érésének elmaradása korrigálható probiotikumok adásával, rheumatoid arthritis esetén a gyulladásos folyamatok módosulnak. Májbetegeknél ammónia csökkentő hatásuk a hepatikus enkefalopátia kezelésében, endotoxinémia csökkentése májkárosodásnál a májfunkció javulását eredményezi, gyulladásos folyamatok gátlása késlelteti a zsírmáj, a cirrózis, a fibrózis és a karcinogenezis létrejöttét. Képesek mérsékelni az osteopénia és osteoporózis kialakulását. A tejsav hatására bekövetkező ph-eltolódás javítja az ásványi anyagok ( kálcium, magnézium, vas, cink) oldódását, segíti a biohasznosulását.

microbes_110115_1024-1024x576.gif

Korlátok

A legtöbb kutatás, amit a probiotikumokkal kapcsolatban végeztek beteg emberek körében történt, tehát egészséges emberek körében még nem tudjuk biztosan, hogy pontosan milyen hatása van, mivel használatuk még nem terjedt el széles körben. Azonban tudjuk az elmúlt 50 év több száz kutatása alapján, hogy mellékhatásuk gyakorlatilag nincsen - kritikus állapotú vagy immunszuprimált emberekben okozott mellékhatást, de egészségesekben nem. A probiotikumok csak ép nyálkahártya felszínhez kötődve tudják érvényesíteni jótékony hatásukat.

A probiotikumok, akár tabletta formájában is, ma is élelmiszernek minősülnek. Ezért nem kell átesniük ugyanolyan szigorú tesztelésen, mint a gyógyszereknek, ezért igen nehéz megmondani, hogy valóban tartalmazzák-e azokat a baktériumokat élő állapotban és megfelelő mennyiségben, amit a csomagolás állít, valamint, hogy a kívánt hatás érhető-e el velük.

Dr Alessio Fasano szerint a bélflóráról alkotott jelenlegi tudásunk hasonlít az világűrről rendelkező tudásunkhoz. Tudjuk, hogy létezik a világűr - a mikrobiom - és tudjuk, hogy van tejút - nagyobb baktériumtörzsek - de még távol vagyunk attól, hogy teljes mértékben értsük ezt a szisztémát. Más szóval, van egy csomó részlet, amit még meg kell érteni, mielőtt képesek vagyunk teljes mértékben kihasználni a probiotikumok egészségre gyakorolt hatását.

health-benefits-of-prebiotics-2_1.jpg

És mi van a prebiotikumokkal - ez ugyanaz?

Nem. A prebiotikumok a táplálékkal a szervezetünkbe kerülő, általunk nem megemészthető, többnyire szénhidrát-tartalmú élelmiszerek ( inulin, laktulóz, oligofruktóz, fruktooligoszaharidok ), amelyet a vastagbél jótékony baktériumflórája használ fel tápanyagául. A bakteriális feremntáció során rövid szénláncú zsírsavak képződnek. A vajsav és a propionsav a vastagbélhám , az acetilsav az agy és a szív anyagcseréjében játszik szerepet. A vajsav fontos a bélnyálkahártya egészsége szempontjából, erősíti a bél gátfunkcióját, csökkenti gyulladásos folyamatokat és az oxidatív stresszt, és jelez az agyunknak, hogy tele vagyunk.

Általánosságban elmondható, hogy több, mint napi 20 gramm prebiotikum fogyasztása nem kívánt mellékhatásokat okozhat, mint pl. puffadás, különösen azokban, akik IBS-ben ( irritábilis bél szindróma) szenvednek. Fontos, hogy, ha ilyesmit eszünk vagy szedünk, akkor kis adagokban kezdjük. Természetesen előforduló prebiotikum pl. az anyatejben lévő oligoszacharid, de található prebiotikum az articsókában, spárgában, póréhagymában, zöld banánban, cikóriában és hagymában.

A prebiotikus rostok a széklettömeg növelésével javítják bélmotilitást, rövidül a tranzititdő, a toxikus anyagcseretermékek kevesebb ideig tartózkodnak a bélben, csökken a nyálkahártya irritáció, a gyulladás.

Összegzés

Összefoglalva tehát a probiotikumok előnyösen alkalmazhatóak a bélflóra összetételének bármilyen okból történő megváltozása következtében létrejövő bélbetegségek megelőzésében, kezelésében, allergiás kórképekben, egyes metabolikus folyamatokban. Még rengeteg a felderítetlen terület ebben a témában, de az biztos, hogy még sokat fogunk hallani a közeljövőben a bélflóra, pro- és prebiotikumok valamint általános egészségi állapotunk közti összefüggésekről.

Ugyanakkor, mint szinte minden új dolgot ezt is nagyon felkapták és jól “megmarketingolták” ám, szóval fenntartásokkal kezeljük a mindenféle több ezer forintos “csodaszert”, amit már gyakorlatilag bárhol kaphatunk. Attól, hogy valami csilli-villi csomagban van, és minden este bevágnak egy reklámblokkot róla, hogy erősíti az immunrendszert ne dőljünk be neki! Nem igaz, hogy minél többféle flórát és egyéb hozzáadott csodaszert tartalmaz, az annál hatásosabb is lesz. Sajnos még mindig kevés tudományos bizonyíték van a jelenleg kapható szerekkel.

Személy szerint azt gondolom, hogy egészséges felnőtt szervezetnek, akinek rendben van az emésztőrendszere, annak nincsen szüksége probiotikum szedésére. Egészséges táplálkozással biztosíthatjuk, hogy a kis bogaraink jól érezzék magunkat. Erről a következő cikkben fogok bővebben mesélni! Ha valaki antibiotikumot szed, annak szoktam javasolni probiotikum szedését. A rengeteg elérhető termék közül kettőt szoktam javasolni, az Enterol tablettát, ami egy Saccharomyces boulardii nevű élesztőgombát tartalmaz, így az antibiotikum mellett is szedhető, hiszen erre az nem hat. Erről találtam a legtöbb tanulmányt, mely igazolja az antibiotikum okozta hasmenésben a pozitív hatását. A másik, amit még javasolok, bár azt inkább az antibiotikum kúra befejeztével, a Protexin Balance vagy Restore. Ezek többféle baktérium törzset tartalmaznak, több tanulmány igazolja hatásukat, bár itt sem beszélhetünk egyértelmű bizonyítékokról.

Take home message : A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amik jó hatással vannak az egészségünkre és rengeteg betegségben lehet pozitív hatásuk. Mellékhatásuk nincsen, de éretelmetlen szedésük felesleges pénzkidobás, mivel a jelenleg kapható probiotikumokkal kapcsolatban kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésünkre, valamint nehezen ellenőrizhető összetételük és minőségük. Egészséges, változatos táplálkozással boldog bélflórát nevelhetünk.

Dr Varga Zsuzsanna

( A cikkben megnevezett probiotikumokat saját tapasztalat alápján ajánlom, ezért semmilyen juttatást nem kapok!! )

( forrás: Wachta Judit Dr. - A probiotikumk helye az evidáncián alapuló orvoslásban,2011

Hamer, H.M., Jonkers, D., Venema, K., Vanhoutvin, S., Troost, F.J. and Brummer, R.. (2007) ‘Review article: The role of butyrate on colonic function’, Alimentary Pharmacology & Therapeutics

Puupponen-Pimiä, R., Aura, A.., Oksman-Caldentey, K.., Myllärinen, P., Saarela, M., Mattila-Sandholm, T. and Poutanen, K. (2002) ‘Development of functional ingredients for gut health’, Trends in Food Science & Technology

Sabater-Molina, M., Larqué, E., Torrella, F. and Zamora, S. (2009) ‘Dietary fructooligosaccharides and potential benefits on health’, Journal of Physiology and Biochemistry

Scott, K.P., Martin, J.C., Duncan, S.H. and Flint, H.J. (2013) ‘Prebiotic stimulation of human colonic butyrate-producing bacteria and bifidobacteria, in vitro’, FEMS Microbiology Ecology

Tuohy, K.M., Probert, H.M., Smejkal, C.W. and Gibson, G.R. (2003) ‘Using probiotics and prebiotics to improve gut health’, Drug Discovery Today )

 

 

Mi a baj a mesterséges édesítőkkel?!

artificial-sweeteners.jpg

Az elmúlt évtizedekben egyre több édesítőszert fogyasztunk, egyre több ételben és italban található valamilyen formában csökkentve annak kalóriatartalmát. Mégis egyre több elhízott ember van. Szóval felmerül a kérdés, hogy vajon van-e kapcsolat a mesterséges édesítők és az elhízás közt?! 

Először is, az ismert tény, hogy csak a étel, ital látványa már elindít bizonyos hormonális, fiziológiás folyamatokat a testben, még azelőtt, hogy az étel egyáltalán a szánkba került volna. Mindenki ismeri Pavlov kutyáját. Megszólal a csengő és a kutyának már folyik is a nyála. Gondolj most a mesterséges édesítőkre, mint erre a csengőre, ami nálad is elindít egy-két fiziológiás folyamatot. Nézzük miről is van szó pontosan!

17022456_165955690578952_1808144895379054778_n.png

Miért baj az, ha szól a csengő?

Ha ezt a csengőt a mesterséges édesítők nyomják be, akkor az még rosszabb, mint, ha cukrot ennél. Az agyunk tudja már pontosan, hogyan készítse elő a terepet a kaja érkezésére még mielőtt a villa a szádhoz érne, ez egy reflex. Ez lehetővé teszi, hogy a szervezet felkészüljön a táplálék befogadására, javítja a tápanyagok felszívódásának hatékonyságát, és segít, hogy az étel ne zavarja meg a hormonális egyensúlyunkat. Tehát tulajdonképpen a szervezeted már felkészül az energiaháztartásod, anyagcseréd szabályozására már akkor, amikor rágondolsz a falatra. Bármilyen édes íz jeleket küld a testednek, hogy úton van a kalória, készüljetek, és így elindul egy sor metabolikus válasz. Ha becsapod a tested és nem tápláló, kalóriamentes édesítőkkel tömöd, mint pl. az aszpartám, aceszulfám, szacharin, szukralóz, vagy akár a természetes édesítőszerek, mint a stevia, akkor összezavarodik. És a kutatások is ezt igazolják.

Egy izgalmas kutatás, ami a Journal of Behavioral Neuroscience-ben jelent meg, azt állítja, hogy a mesterséges édesítők használata nemcsak, hogy nem előzi meg az elhízást, de egy sor hormonális és metabolikus folyamatot indít be, melyek konkrétan hízáshoz is vezethetnek.

A kísérletben két patkány csoportnak joghurtot adtak. Az egyik csoportban a joghurtba cukrot tettek, a másik csoportban pedig szacharinnal édesítették a joghurtot. Három fontos különbséget találtak az édesítővel etetett állatokban. Először is, az édesítős csoportban az állatok sokkal több ételt fogyasztottak el a másik csoporthoz képest, tehát a mesterséges édesítő fokozta az étvágyukat. A második szignifikáns különbség, hogy ezek az állatok jóval többet híztak és a testzsír százalékuk is nőtt. És végül, a testhőmérsékletük csökkent, ami azt jelenti, hogy lassult az anyagcseréjük.

Tehát nemcsak, hogy ezek az álltok többet ettek, többet híztak és testzsírszázalékuk is nőtt, de csökkent a testhőmérsékletük és így az anyagcseréjük is lassult. A legjobb, hogy azok az állatok, akik a szacharinnal édesített joghurtot ették valójában kevesebb kalóriát fogyasztottak el, mégis többet híztak és testzsírszázalékuk is jelentősen jobban nőtt, mint a cukros joghurtot fogyasztó állatoknak.

Így az az elképzelés, hogy azok az emberek, akik édesített italokat és ételeket fogyasztanak kevesebb kalóriát fogyasztanak és így nem híznak, mondhatni a feje tetejére állt. Nyilván egy-két kutatás nem bizonyít semmit és nem cimkézhetjük fel ezeket a dolgokat hízlalónak, vagy felelősnek az elhízásért. De annyi biztos, hogy a józan ész most is győz, miszerint minél természetesebben és egyszerűbben kell enni. Tartózkodjunk a durva szélsőségektől.

16939329_165955937245594_7382520304942673977_n.jpg

Lehetőleg kerüljük vagy minimalizáljuk az édesítőszerek fogyasztását, mint, pl. az aszpartám, aceszulfám, szukralóz, cukor alkoholok, mint például eritrit, xilit. Egyre többféle édesítőszer kerül bele az ételeinkbe, amikről nem tudjuk biztosan, hogy hosszútávon milyen hatása van a szervezetünkre. Tehát nem azt mondom, hogy egy állatkísérlettel igazolták, hogy ezek mind kártékonyak, csak azt, hogy megfontolandó, hogy valóban jó-e az, hogy ennyi édesítőszert eszünk. Természetesen minden kísérletnek bebizonyítják az ellenkezőjét is...(szerk.)

Lehetséges pl., hogy mikor valaki diétás italt, ételt fogyaszt úgy érzi, hogy kiérdemelte, hogy többet egyen valami másból, ezzel kompenzál. Valamint az is lehetséges, hogy olyan étel fogyasztása, ami édes ízű, de kevés kalóriát tartalmaz, megzavarja az agyat és így arra késztet, hogy több édeset egyél. Ezek okozhatnak hízást. (szerk.)

Átmenetileg, kis mennyiségben fogyasztva biztosan segíthetnek megszabadulni néhány kg feleslegtől, de a hosszútávú hatásuk nem ismert. Cukorbetegeknek jó alternatívát jelenthet kisebb mennyiségben természetesen, de itt most nem a cukorbetegek diétájáról van szó.

Ne zavarjuk össze a testünket! Ha valami édesre vágysz, akkor egyél természetes édes ételeket, maradj távol a műkajáktól, műitaloktól. Teljes értékű táplálkozás, alacsony glikémiás terhelés, bőséges zöldség-, gyümölcs fogyasztás mellett nyugodtan lehet alkalmanként egy kicsit csalni:), inkább, mint becsapni a testünket.

Szóval inkább tedd bele azt a kis kanál mézet a teádba vagy kávédba, ha nem tudsz nélküle élni :) Természetesen nem bíztatlak a cukor evésre, hiszen pont, hogy erről próbálunk lemondani, hogy az ételek, italok valódi ízét érezzük, de amíg ezt nem éred el, addig inkább cukor, méz kis mennyiségben, illetve, ha alkalmanként édesre vágysz, akkor nyugodt szívvel egyél egy kicsit valmailyen természetesen édesített édességet, süteményt. A hangsúly megint a mértéken van és azon, hogy ez ne okozzon rossz érzést benned, engedd meg magadnak néha.

 

forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28087414

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28179381

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27997218

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18298259 )

6 tipp, hogy túléljük a tavaszi megfázást

Gyógyszer nélkül...

the-all-natural-prescription-for-fighting-colds-flu.jpg

Háziorvosként dolgozom, és ilyenkor tömve van a rendelő betegekkel , mindenféle felső légúti tünetekkel, lázzal, esetenként hasmenéssel és hányással. Persze mindenki azonnal meg akar gyógyulni, hiszen így nem tudnak dolgozni, aludni, és tőlem várják a varázspirulát, amit felírok és másnapra meggyógulnak. Van egy rossz hírem, sajnos nincsen ilyen pirulám és az antibiotikumok még véletlenül sem tartoznak az ilyenkor elsőként választandó szerek közé. Valahogy tényleg úgy működik ez, mint ahogyan a mondás is tartja: “ Gyógyszerrel 7 nap, gyógyszer nélkül 1 hét.”

Általánosságban elmondható, hogy egy felnőtt ember 2-3-szor fázik meg egy évben, ami sajnos esetenként felülfertőződéshez vezethet, és sok kellemetlen napot, álmatlan éjszakát okoz.

Miután a virus bejut a szervezetünkbe, már nem sokmindent tudunk tenni, annak érdekében, hogy azt onnan kivarázsoljuk – nem, sajnos a házipálinka sem segít. Ez innentől az immunrendszerünk feladata, ami nyilván időbe telik.

Ugyanakkor van azért egy pár dolog, amit tehetsz annak érdekében, hogy megerősítsd az immunrendszered azért, hogy ne kapj el semmilyen fertőzést, vagy, ha mégis, akkor hamarabb felgyógyulj.

Íme a lista a teljesség igénye nélkül…99e5363a41321d08650266084d34aa65.jpg

1. Igyál vizet!!

A megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztása segít megelőzni a nyákahártya kiszáradását és segíti a váladék hígulását, ezáltal könnyebb kiürülését. Segíti a vér oxigenizációját és segíti a nyirok termelését, keringését, ami végigfut az egész testeden és elszállítja az elpusztult bacikat. Az Ayurveda medicina szerint nagyon fontos, hogy napközben forró vizet kortyolgassunk 20-30 percenként, ami segíti a méreganyagok kiürülését, az immunrendszert is támogatja. A meleg víz hamarabb felszívódik, stimulálja az emésztő funkciót és effektívebben hígitja a nyálkát, így az hamarabb kiürül. Hogy még hatékonyabb legyen, tegyél a forró vízbe egy pár szelet friss gyömbért és kész is az immunturbótéé.

 

12717488_1682614218663934_800203223143908028_n.jpg

2. Egyél választékosan!

Nincsen olyan étel, ami minden megfázásos panaszunkat enyhítené. Ugyanakkor, ha figyelünk rá, hogy megfelelő mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget magokat, magvakat, egészséges zsírokat és fehérjét együnk, az a természet legjobb megfázás elleni gyógyszere. A változatos étrend ugyanis ellátja a szervezetünket minden jóval, amire annak szüksége van, vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok, hogy egész évben egészségesek maradjunk. Ahelyett, hogy számolgatnánk a kalóriákat minden étkezés alkalmával, számolgassuk inkább a színeket a tányérunkon. Minél többféle színt eszünk egy nap, annál többféle növényi tápanyag – fitonutriens - jut a szervezetünkbe. Figyeljünk arra is, hogy mindig a lehető legfeldolgozatlanabbul együnk, szezonálisan, olyan helyen vásároljunk – amennyire lehetséges – ahol kezeletlen élelmiszereket árusítanak. Ezen kívül amennyire lehet limitáljuk az alkohol és kávé fogyasztást, a finomított cukrokat és feldolgozott – műanyag ételeket. A hidegebb hónapokban együnk melegítő ételeket, használjunk fűszereket, mint pl. kurkuma, római kömény, koriander, melyek egyébként gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Win-win. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitel, ezt mindenképpen javaslom felnőttnek és gyereknek egyaránt!

sleep.jpg

 

3. Aludj többet!

Tegyük fel, hogy egy nap 10 egység energiával rendelkezünk. Ebből az energia csomagból kell fedeznünk a napi igényünket, a külső felhasználást – reggeli csinálás, gyerek belevarázsolása a kezeslábasba, minekután elkiáltja magát, hogy kakálni kell anyaaa, és az idegre, amikor ránézel az órádra eközben és még ez csak a nap eleje…stb, és a belső felhasználásra – emésztésre, felszívódásra, a duplakávémajdfelkeltre, immunregulációra, belső egyensúly fenntartása…stb. Ha betegek vagyunk, akkor nyilván a belső felhasználásra jóval több energiára van szükségünk, így a külső felhasználást kell csökkentenünk, tehát pihennünk kell! Ez ennyire egyszerű. Az alvásmegvonás bizonyítottan gyengíti az immunrendszert, így könnyebben kapunk el nem barátságos vírusokat és bacikat. Amikor alszunk a sejtjeink, idegsejtjeink, szöveteink gyógyulnak, megújulnak. A testünk ilyenkor méregtelenítő funkcióba kapcsol. Ebben az időszakban tudunk a legjobban harcolni a fertőzések ellen. A cél a napi 7-8 óra!

3752d6af8415a7c042418d3c46f299cd.jpg

 

4. Meditálj minden nap!

Tudományosan bizonyított tény, hogy az immunrendszerünk közvetlen kapcsolatban van a gondolatainkkal és érzelmeinkkel. A meditáció bizonyítottan csökkenti a stresszt és gyulladást, valamint segít megküzdeni az érzelmi hullámokkal. Ezen kívül azt is kimutatták már, hogy a meditáció növeli a prefrontális kortex és a hipokampusz aktivitását , ami az immunrendszerünk parancsnoki központjaként működik. Amikor ezek a régiók stimuálva vannak, akkor az immunrendszerünk funkciója általánosságban javul. Ha még sohasem meditáltál kezd szépen lassan, lépésről lépésre. Először csak 5 percet egy nap, pl reggelente miután felébredsz a csendben, mielőtt mindenki más felébred. Ajánlom pl a play áruházból letölthető headspace nevű alkalmazást, amit ingyen kipróbálhatsz.

2c575f50d2c8043f42f5bc97a8bd52ed.jpg

 

5. Tornázz!

A rendszeres mozgás nem csak a szív-érrendszeri betegségek előfordulását csökkenti, és a csontjainkat erősíti, de ugyancsak segíti a bélműködést, funkciót, valamint erősíti az immunrendszert is. Kutatások igazolták, hogy azok az emberek, akik rendszeresen mozognak legalább napi fél órát, 25-50 %-kal kevesebb napot betegek. A mozgás csökkenti a stresszt, és növeli egyes immunsejtek válaszreakcióját a testben, így segítve a vírusok, bacik legyilkolását. Nyilván, ha betegek vagyunk ne kezdjünk maratonfutásba, várjunk amíg meggyógyulunk…

70e2149c5d0032fe6cd8c4764e9a4622.jpg

 

6. Bélflóra

Az emésztőrendszered közvetlen kapcsolatban van az immunrendszereddel, sőt az immunrendszered része! Tehát tartsd a bélbacikat boldogan, amennyire csak lehet. Minden fent említett dolog segít ebben, de azoknak, akiknek szüksége van extra támogatásra a hosszú stresszes évek, szegényes táplálkozás, antibiotikumok használata miatt, egy jó minőségű probiotikum azért nem árthat. A probiotikumokkal kapcsolatban jelenleg még kevés tudományosan elfogadott cikk van, de egyre szaporodnak ezek is, és folyamatosan tökéletesítik a rendelkezésre álló készítményeket is. Ezekről még sokat fogok írni a következő időszakban. Nemcsak táplálékkiegészítőkben van persze probiotikum, hanem sok ételben, ilyen pl. a savanyú káposzta, a kefir, a kovászos uborka, általánosságban a savanyított ételek, és az almaecet, ezen kívül kiváló hatása van a csontlevesnek sok sok zöldséggel főzve.

( képek forrása: pinterest )

Idén lefogyok?!

Miért ne add fel?!

body-love.jpg

Március felénél járunk, és itt az ideje, hogy számot vessünk, és megvizsgáljuk újévi fogadalmunk sikerességét, vagy sikertelenségét?! Sajnos már közhely lett, és vicc a fogadalom, amit sosem tartunk be. De vajon mi az, amit a legtöbben megfogadunk és aztán nem tartunk be?

“Idén lefogyok!”

Azonban ez valószínű azoknak, akik kétségbeesetten próbálnak eleget tenni ennek, mégsem olyan vicces. Egy új kutatás szerint egyre több ember mond le a fogyásról. Egyre kényelmesebben érzik magukat a túlsúllyal, és az elhízás társadalmilag is egyre elfogadottabbá válik. Ez a jelenség pedig szerepet játszik a motiváció csökkenésében azáltal, hogy nem azt hangsúlyozzuk ki, hogy mennyivel egészségesebb fölös kilók nélkül az élet, hanem a testképet helyezzük előtérbe. Hiszen, ha megkérdezünk 100 túlsúlyos embert arról, hogy miért szeretnének lefogyni, biztosan nem az szerepel majd az első helyen minimum 90-nél, hogy mert egészséges szeretnék lenni, és szeretném, ha hosszabb ideig élnék, és azt egészségben tölthessem, ne betegségben, hanem az, hogy minél gyorsabban beleférjen a 4 számmal kisebb nadrágjába, meg szebb legyen, mint a szomszéd húszéves lány.

220114heacover.jpg

A súlyunk az egy összetett téma. Nincsen egyetlen csodapirula, amivel kiküszöbölhetjük a genetikánkat, az életmódunkat, táplálkozást, mozgást, stresszt, mentális, lelki egészségünket-betegségünket és környezeti tényezőket, mivel ezek mind szerepet játszanak súlyunk és testképünk kialakításában.

Ehhez hozzájön az is, hogy az általánosságban elfogadott testtömegindex használata a súlyunk, túlsúlyunk mérésére nem teljesen pontos. A sovány nem mindig egyenlő az egészségessel, míg az, akinek van egy kis plussz itt-ott, még lehet csodás formájú és egészséges is! Vannak olyanok, aki rengeteget esznek, össze-vissza, mégis vékonyak, és vannak, akik a levegőtől is híznak. Mennyire igazságtalan már ez?!

Testképzavarok

Egy 2010-es tanulmányban leírják, hogy egy úgynevezett generációs váltás történt, az emberek már jobban elfogadják, hogy túlsúlyosak, és egyre kevésbé érzik magukat annak, míg akkor is, ha a testtömeg indexük alapján egyéretlműen azok is. Emiatt a váltás miatt az emberek kevésbé motiváltak a fogyásra, és így az egészségügyi kampányok sem tudják őket már olyan mértékben befolyásolni, mint korábban. Valószínűleg jobban kellene hangsúlyozni, hogy milyen egészség előnyökkel jár a fogyás és az egészséges testsúly. Nyilván ez a váltás abból a szempontból egészséges, hogy egyre jobban próbálunk elrugaszkodni attól a kényszerképzettől, miszerint csak a kockahas és a szálkás izmos test lehet tökéletesen egészséges és kívánatos. Egyre több blogger és role-model vállalja fel valós önmagát, kisebb tökéletlenségeiket, melyekkel nyilván pozitív irányba befolyásolják a szélsőséges irányba eltolódott testképet. Ám nem szabad a ló másik oldalára sem átesnünk, és elfogadni a túlsúlyt, mint normát!

Belefáradtak a fogyókúrákba

no-more-diets.jpg

De a szerzők azt is elismerték, hogy lehet egy egyszerűbb magyarázat is erre a tendenciára, mégpedig az a tény, hogy sokan olyan hosszú ideig voltak túlsúlyosak, hogy egyszeűen belefáradtak a fogyókúrákba, és feladták. Egy 2011-es tanulmányban, amely a New England Journal of Medicine-ben jelent meg leírták, hogy a fogyókúrán átesett szervezet rengeteg változáson megy keresztül, melyek összességében biztosítják, hogy az elvesztett súlyt visszanyerje a test. Csökken a metabolikus ráta, lehetővé téve testünknek, hogy kevesebb kalóriával gazdálkodjon ugyanúgy. Hormonális változások történnek, melyek növelik az étvágyat. Ez a változás megmarad egészen a testsúly vesztés után egy évig, még azután is, hogy visszajött a súly, így lehetséges, hogy még többet szednek fel, mint, amennyit lefogytak. Ezt az elméletet más tanulmányok is megerősítik, miszerint a fogyókúrázók 95%-a miután lefogyott öt éven belül visszanyeri az elvesztett súlyt, sőt még egy kicsit többet is.

Nyilván nem tesz jót a dolgoknak, hogy mindenféle ‘csodazsírégetővarázspirula’ elérhető a piacon, amik instant fogyást ígérnek, valamint ‘bikinibádivörkáutok’, amik 5 hét alatt tökéletes testet ígérnek, napi 10 perc alatt. Félre ne értsetek, ezeknek van helye, és van, amelyik szuper, de nyilván nem mindegy kiknek és milyen módon hírdetik, árulják. A testünket úgy tervezték, hogy hetente 1 kg-ot fogyhat. Ez nem fog semmilyen csodaterméket eladni. De, ha az esküvőre leadott kg-ok szépen visszakúsznak a metabolikus változásoknak köszönhetően, a frusztráció nő a kg-okkal párhuzamosan, még több fogyókúrás könyv, csodapirula és varázstorna becsúszik az online kosárba, míg végül mivel egyik sem működik, egy idő után szépen feladod.

Millió divatdiéta van és lesz is mindig, de a fogyókúra egyszerű tudomány! Egyél kevesebbet, mozogj többet! Egyszerű, igen, addig, amíg az érzelmeink nem szólnak közbe..Érzelmi okokból eszünk. Így azok, akik túlsúlyosak nem egyszerűen a lustaság miatt túlsúlyosak! Átmenetileg fontosabbak azok az érzelmi kontextusok, amit az étel ad, mint az egészségük. Ezért fontos, hogyha valaki fogyni akar megtalálja az igazi okot, hogy MIÉRT akar lefogyni. Hogy legyen egy cél a szeme előtt, mert az út, amit végig kell járni sokkal nehezebb, mint gondolná. Az igazi okot, hogy miért akarnak egészségesek lenni!

1344229976350.jpg

Cukorsokk

Amerikában egy nap 22 kiskanál cukrot eszik egy átlag ember, szerintem ettől mi sem vagyunk messze. A túlsúly egyik legalattomosabb oka a rejtett cukrok. Számos néven nevezik megtévesztve ezzel a népet. Reggelire egy gyerek az egész napra ajánlott cukormennyiséget is megeheti akár, puszta jóindulatból persze, hála a finom és gyors gabonapelyheknek, műzliknek, reggeli italoknak, gyümölcsleveknek, melyek délig tartó lendületet ígérnek, ám délig tartó cukorsokkot biztosítanak ehelyett.

A megoldás

Tehát összességében a megoldás talán abban van, ha valóban a testképet egészséges irányba toljuk, abbahagyjuk a fat-shaming-et és a 30 kg-os modellek kifutón mutogatását, megtanulunk egészségesen enni, kevesebb cukrot eszünk, megtanítjuk a gyerekeket TÁPLÁLKOZNI. Bevezetjük az életünkbe a rendszeres, jól átgondolt, megfelelő intenzitású mozgást. Mindezekhez természetesen szükséges figyelembe venni az egyén genetikáját, a körülményeit, munkahelyét, életvitelét. Semmilyen csodakönyv és módszer nem helyettesítheti ezt hosszútávon.

Szuper lenne az alapellátásban segíteni, és valóban épkézláb megoldást kínálni a túlsúllyal küzdőknek. Hányszor fordult már elő, hogy valaki bejött hozzám pl. mozgásszervi problémákkal - térd-, derék-, csípő fájdalommal - hogy le kellene fogynia, tudja, hogy ne fájjon, de nem tud. Vagy mikor én mondtam, hogy ez a rengeteg fájdalom javulna, ha le tudna fogyni. És mikor egy férfi ül veled szemben és elsírja magát emiatt...de nincs időnk, kellő tudásunk, programjaink, hogy jól tudjunk segíteni.

dontgiveup-600x334.jpg

NE adjuk fel!

Ezt nem könnyű megoldani, de mivel rengeteg betegség összefüggésben van a növekvő derékbőségünkkel, szükség van ezekre a változásokra egyénileg is és társadalmilag is. Rengeteg krónikus betegség és azok által okozott költségek elkerülhetőek lennének, ha nagyobb figyelmet fordítanánk a túlsúlyra. Természetesen nehéz ezt a problémát megoldani, de egy biztos a feladás nem a jó megoldás.

És, hogy miért ne add fel? Mert az egészséges súly nemcsak szép, de főleg egészséges! Hosszútávon biztosan sokkal kevesebb betegséggel számolhatsz, kevesebb ízületi fájdalommal, cukorbetegséggel, magasvérnyomással, szívrohammal, agyvérzéssel, májproblémákkal, veseproblémákkal, emésztési problémákkal...stb. És mert jobban bírod majd a napjaidat, fizikailag és mentálisan is, és még a dédunokáiddal is focizhatsz majd a grundon az orvoshoz járás helyett..

Miért akarsz egészséges lenni? Mit jelent az egészség számodra? Hogyan fogja ez az életminőségedet javítani? Mert annyira el vagyunk foglalva az életünkkel, hogy elfelejtjük, hogy miért is élünk, mit is akarunk elérni…Állj meg egy pillanatra és gondolkozz el ezen!

Megéri!

Dr Varga Zsuzsanna

zene - Pumeza Matshikiza - La Paloma - Spotify :)

forrás:

http://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2608211

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19875997

http://www.latimes.com/science/sciencenow/la-sci-sn-fewer-americans-diet-20170308-story.html

Zöld utat a gyönyörű bőrnek!

no-facial-wrinkles.jpg

Az, hogy mit teszel az arcodra, ugyanolyan fontos, mint az, hogy mit eszel! Komolyan! A bőröd az egyik legérzékenyebb szerved, az első, ami a külvilággal kontaktusba kerül, a bástyád, ami megvéd, és térkép arról is, hogy épp milyen állapotban van a szervezetünk. Minden, amit a bőrödre kensz, azt az be is szívja magába, és bármi, ami penetrál a felső rétegeken, az a véráramba is bekerülhet.

Úgyhogy most képzeld el, hogy az elmúlt években mennyi mindent tettél, kentél rá, mennyi mérget, kemikáliát toltál a testebe a bőrödön át….

A fájó igazság az, hogy még mindig rengeteg olyan kemikália van a boltok polcain csillogó-villógó kencékben, amiket már réges-régen be kellett volna tiltani. Ígyhát, tetszik vagy sem, a mi felelőségünk, hogy mit kenünk magunkra és gyerekeinkre. Annak érdekében, hogy a bőrünket megfelelően tudjuk ápolni amennyire csak lehet természetes hatóanyagokat kell használnunk, és mindent kidobni és elkerülni, amiben a következő anyagok találhatóak:

1. Parabének – ezeket tartósítószerként használják a különböző bőrápoló készítményekben. Tanulmányok igazolták, hogy ezek az ösztrogén-utánzó randaságok bizony hosszú távon növelhetik a mellrák kockázatát. Köszi, de inkább nem!

2. Parfüm – Nos, ez egy igazán sokrétű összetevő, ami inkább azt jelenti, hogy fogalmunk sincs, hogy ez pontosan mit takar, igazából arra használják, hogy káros összetevőket átnevezzenek, és ezzel téged becsapjanak. Általában gyulladást és irritációt okoznak az epidermiszben, így ha szeretnéd ezt elkerülni, ezektől is maradj távol.

3. Formaldehid – Nos, nekem személyes tapasztalataim vannak a formaldehiddel, kiváló tartósítószer, higgyétek el nekem, de nem szeretnétek ezt sem magatokra kenni…a szaga, na az beleégett a szaglóhámomba forever!

4. Ftalátok - A PVC lágyítására használják ezeket az anyagokat, hogy rugalmasak legyenek a termékek. Padlóban, lambériában, műanyag burkolatokban és egyéb műanyag cikkekben is előfordulnak. A nehezen lebomló ftalátok a legelterjedtebb szennyező anyagok, gyakorlatilag minden ember vérében, a hazai élővizekben és a házi porban is kimutathatunk ftalátszennyezést. Egyes ftalátok a hormonrendszerbe avatkozva korai pubertást okoznak, károsítják a férfiak szaporodási képességét és csökkentik a serdülő hímneműek tesztoszteronszintjét, ami alacsony spermaszámhoz vezet, ezért összefüggésbe hozhatók a férfiak termékenységi problémáival. A ftalátok át tudnak jutni a placentán, és a gyermeket már az anyaméhben is károsítják.

5. Sodium Lauryl Sulfate (nátrium lauryl szulfát) - Erős tisztító és nedvesítő hatású anyag, amely előfordul a felmosószerekben, a gépi zsírtalanítókban és az autómosószerekben egyaránt. Az egyik leggyakoribb bőrallergén anyag. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Mindemellett a Sodium Lauryl Sulfate lelassítja a gyógyulás folyamatát. Felnőtteknél szürkehályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését.

Magyarországon is már több természetes kozmetikum kapható.

A fogyókúrák és az érzelmek

alg-jillian-michaels-biggest-loser-jpg.jpg

Jillian Michaels a fogyókúrákról..Millió divatdiéta van és lesz is mindig, de a fogyókúra egyszerű tudomány! Egyél kevesebbet, mozogj többet! Egyszerű, igen, addig, amíg az érzelmeink nem szólnak közbe..Érzelmi okokból eszünk. Így azok, akik túlsúlyosak nem egyszerűen a lustaság miatt túlsúlyosak! Átmenetileg fontosabbak azok az érzelmi kontextusok, amit az étel ad, mint az egészségük. Ezért fontos, hogyha valaki fogyni akar megtalálja az igazi okot, hogy MIÉRT akar lefogyni. Hogy legyen egy cél a szeme előtt, mert az út, amit végig kell járni sokkal nehezebb, mint gondolná. Az igazi okot, hogy miért akarnak egészségesek lenni!
Miért akarsz egészséges lenni? Mit jelent az egészség számodra? Hogyan fogja ez az életminőségedet javítani? Mert annyira el vagyunk foglalva az életünkkel, hogy elfelejtjük, hogy miért is élünk, mit is akarunk elérni…Állj meg egy pillanatra és gondolkozz el ezen!

http://bigthink.com/videos/jillian-michaels-on-weight-loss

10 dolog, ami megelőzheti a migrént!

c_scale_fl_progressive_q_80_w_800.jpg

1. Vezess migrén naplót - írd le mit csináltál a migrén előtt, mit ettél.


2. Ismerd fel a migrén korai figyelmeztető jeleit - fáradtság, szédülés, hányinger, aurák…stb.


3. Változtass az étkezési szokásaidon - figyeld meg a naplóba írt ételeket, és próbáld kivonni az étkezésedből azokat, amik triggerelik a migrént. Kerüld az olyan ételeket, melyek fokozzák a hisztamin termelést, pl. nyers tojásfehérje, kagyló, eper, paradicsom, ananász, hal, csokoládé, alkohol…stb. Egyél ételeket, amik magasak omega-3 zsírsavban, magnéziumban.


4. Igyál sok vizet!


5. Hagyd el a koffeines italokat - kávé, kóla, energiaitalok!!


6. Aludj jól, és eleget! - a túl kevés és a túl sok alvás is triggerelheti a migrént. Legyen egy esti rutinod, amit minden este megcsinálsz, hogy le tudj lassulni, el tudj lazulni.


7. Limitáld az alkohol fogyasztást! - Maga az alkohol is provokálhat migrént, egyeseknél pedig pl. a vörösborban található tanninok és szulfitok rontanak a helyzeten.


8. Kerüld a stresszt, vagy legalább tanuld meg kezelni! - Tanulj meg meditálni, végezz légzőgyakorlatokat.


9. Tornázz rendszeresen, lehetőleg naponta! - Segít csökkenteni a stresszt, valamint növeli az agyi vérátáramlást, javítja a hangulatodat!


10 . Beszélj az orvosoddal a kezelésről! - Ha semmi nem használ, mindenképpen keress fel egy orvost és beszéld meg, hogy milyen lehetőségek jöhetnek szóba!

A méregtelenítésről végre őszintén!

A nagyböjt margójára

detoxification.jpg

Mindenki hallott már a méregtelenítésről, az biztos. Egyre nehezebb kiigazodni a méregtelenítő biznisszben. Rengeteg cikk jelenik meg ebben az igen népszerű témában. Nem győzök pislogni a napvilágot látott szuperebbnél szuperebb méregtelenítő diéták, kúrák láttán.

Millióról olvastam már, pl. igyál 5 napig zöld leveket, minden nap másikat, vagy igyál minden nap kecsketejet és akkor kitisztul a beled, vagy egyél szódabikarbónát minden nap, vagy ne is egyél semmit se, sőt szedjél hashajtót meg vízhajtót.

Manapság már a boltokban is egyre több csodaszer kapható, amik méregtelenítő címkével vannak díszítve. A “méregtelenítés” üzlet évről-évre egyre csak nő. Alapvetően ez jó, mert ez azt jelenti, hogy az emberek nyitottak, és szeretnének egészségesek lenni, de sajnos a biznissz az biznissz.

carrot-1085063_340.jpgA “detox” minden bizonnyal egy népszerű fogalom. Legtöbbeknek az egészségtelen életmódból való tisztulást, megváltást jelenti, gyors megoldást a másnaposságra, a nagy zabálásokra, az esti kimaradásokra, az M-betűs gyorséttermi gyorsan bekapott ebédekre. Másoknak a gyors fogyás és csodálatosan tiszta bőr, fényes haj ígérete kecsegtető. De azon túl, hogy kétségtelenül jövedelmező marketing kifejezés, mik azok az úgynevezett "toxinok"? Tényleg lehetséges méregteleníteni vagy ez is csak egy újabb palánkon át az arcunkra esés?!

Mi az a “toxin”?

Biológiai szempontból méregnek tekinthetünk minden olyan anyagot, amely élő szervezettel érintkezve abban károsodást, betegséget vagy halált okoz – általában kémiai reakció útján vagy más molekuláris szintű tevékenységgel – ha belőle kellő mennyiség jut be az élőlénybe. Paracelsus (a toxikológia atyja) szerint:

"Minden dolog méreg, ha önmagában nem is az; csupán a mennyiség teszi hogy egy anyag nem méreg."

578acfc36.png

A köznyelvben a méreg szót gyakran használják olyan veszélyes anyagokra is, amelyek korrozívak, rákkeltőek, mutagének, teratogének vagy környezetszennyezők lehetnek. A mérgek jogi definíciója ennél sokkal szigorúbb. Szélesebb körben ezt a fogalmat használják a több ezer különböző testünkbe jutó anyag leíására, mint pl. a szennyező anyagok, növényvédő szerek, szintetikus vegyszerek, a feldolgozott élelmiszerek, nehézfémek és még sok más. Ki vagyunk téve ezeknek a vegyszereknek, toxinoknak minden nap, jut belénk az ételekből, italokból, amiket fogyasztunk, a kozmetikumokból, tisztítószerekből, amit használunk nap, mint nap, valamint a belélegzett levegővel. Van, amit tudunk kontrolálni, van, amit nem.

Honnan jönnek a toxinok?

Az iparosodásnak és a mezőgazdaság fejlődésének köszönhetően nagy mértékben megnőtt az olyan vegyi anyagok száma, melyeknek közvetlenül ki vagyunk téve. Sajnos ezeknek a többségét még nem vizsgálták meg, hogy vajon okoz-e bármilyen károkat bennünk emberekben is, így aztán nem tudjuk, hogy a használt anyagok károsak vagy ártalmatlanok ránk nézve. Ugyancsak bizonytalan, hogy annak a rengeteg vegyi anyagnak, aminek ki vagyunk téve, összeadódik-e a hatása. A lényeg tehát, hogy rengeteg kérdés marad megválaszolatlanul.

Azt azonban tudjuk, hogy bizonyos anyagok felhalmozódnak a testünkben, és hogy egyes anyagokból nagy dózis károsíthatja a szervezetünket. Például néhány toxint összefüggésbe hoztak krónikus betegségekkel, mint pl. a kardiovaszkuláris betegségek, cukorbetegség és elhízás. Például folynak olyan kutatások, amik a szív-érrendszeri, légzőszervi betegségek és a légszennyezés összefüggéseit vizsgálják.

Azonban arra nincsen bizonyíték, hogy az átlagos mindennapi, minimális toxin expozíció miatt aggódnunk kellene. Személy szerint én szkeptikus vagyok, és, amit lehet elkerülök, de ez az én véleményem. Ismerek olyanokat is, akik ezt a dolgot sokkal lazábban kezelik, addig, amíg erre nem áll rendelkezésre elengendő bizonyíték. Szkeptikus vagy vagy sem, a jó hír az, hogy a testünk viszont durván jó méregtelenítésben, és nincs szüksége semmilyen őrült divatdiétára hozzá, az anyatermészet így alkotta meg, higgyétek el, sokkal okosabb, mint mi!

A testünk valójában folyamatosan méregtelenít!

A nap minden percében a testünkben rengeteg komplex folyamat zajlik, amelyek segítenek megszabadulni a különböző méreganyagoktól. Sőt mi több, azon kívül, hogy a külvilágból érkező mérgeket feldolgozza, a saját szervezetünkben keletkező melléktermékektől is meg kell szabadulnia. A méregtelenítésben a szervezetünk nagyon jó, attól függetlenül, hogy éppen “méregtelenítünk” vagy sem. Nincsen semmilyen csodaszer, pirula, por, ital, vagy diéta, ami ezt megcsinálja helyette. Ne higgy azoknak a reklámoknak, amik mást állítanak!

És hogyan működik? Egy kis élettan...

A legtöbb méregtelenítés és biotranszformáció - ami egy anyag átalakítását jelenti, jelen esetben valami biztonságosabbá, kiválasztható formájúvá - a májban zajlik, de szerepet játszik ebben a folyamatban a vese, a bél, a bélflóra, a tüdő és a bőr is. Igazi csapatmunka.

Tulajdonképpen ez egy zseniálisan vezényelt kémiai, biológiai folyamatok összessége, amiben fogunk egy mérget, kicsit megkeverjük, hozzáadunk ezt-azt, hogy biztonságosabb legyen, aztán megpróbáljuk kiüríteni.

Ez a folyamat két fő fázisra bontható:

Fázis I reakciók

A fázis I metabolikus átalakulások három nagy csoportja - oxidációs, redukciós és hidrolitikus reakciók - közül kétségkívül az oxidációs folyamatok bírnak a legnagyobb jelentőséggel. Ez a fázis legalább 57 különböző útvonalat foglal magába, ennek a része az úgynevezett ‘citokróm p450’ rendszer. Mindenféle reakciókon és enzimeken keresztül alakulnak át a toxinok úgynevezett intermedier metabolitokká.

p450.gifFázis II reakciók

A Fázis II reakciók jellegzetessége, hogy az eredeti, vagy már korábbi metabolikus transzformáció(k) során módosult szerkezetű vegyületek (metabolitok) a szervezet néhány kismolekulájával reagálva, a reagáló molekuláknál általában kevésbé lipofil (jobb vízoldékonyságú) és kevésbé toxikus konjugációs, addíciós vagy szubsztitúciós termékké alakulnak. Itt tehát különböző extra vegyületek, molekulák kapcsolódnak hozzájuk, mint pl. glukuronid, szulfátok, a glutation vagy különböző aminosavak. Miután ezek vízoldhatóbbá teszik a metabolitokat így már kiválaszthatóak az epébe, ahonnan a székletbe és a vizeletbe fognak kerülni.

Minden átmegy ezen az útvonalon?

Nem. Néhány toxin, mint például a POP-ok (környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok ) és a fémeket ( a higany, a kadmium, alumínium, ólom) potenciálisan felhalmozódhatnak a zsírszövetben vagy a csontokban, ahelyett, hogy kiürülnének a szervezetből. Ezért ösztönözök mindenkit arra, hogy minimalizáljuk ezeket ahol csak lehetséges.

Hogyan segítheted a testedet a méregtelenítésben?

Mostmár valószínűleg tisztában vagy vele, hogy a méregtelenítés az nem egy divat diéta, étrendkiegészítő vagy szépség rituálé. Nem is valami olyasmi, amit egy évben egyszer 1 hétig kell csinálni, hogy aztán a maradék 51 héten bűnözhess kedvedre. A tested az év minden napján, a nap minden másodpercében méregtelenít, szóval inkább nézzük meg, hogy hogyan segíthetünk neki ebben.

Mit jelent ez a való életben?

Ellenzek minden szélsőséges diétát, főleg, mert jelenleg egyikre sincsen semmilyen konkrét bizonyíték. Továbbá abban sem hiszek, hogy bármilyen elképzelés, ami arra ösztönöz minket, hogy az evést bűnnek tartsuk, közben rosszul érezzük magunkat, hasznos lenne. Végtére is ennünk kell, és a méregtelenítő diéták, különösen a szélsőséges fajták, nemcsak, hogy veszélyesek, de egyre nagyobb eséllyel táplálják belénk az ételektől és magától az evéstől való félelmet, ami egyre több problémát okoz a társadalomban - nem beszélve a média óriási nyomásáról a tökéletes testképről ugye.

Ahelyett azonban, hogy ezt a méregtelenítő dolgot elfelejtenénk inkább próbáljuk meg kicsit gyakorlatiasan megközelíteni ezt a témát. Úgy vélem a legjobb, amit tehetünk, hogy egy ésszerű, változatos, vegyes, teljes értékű táplálkozási elvet követünk, ami gyakorlatilag egyenlő az egészséges táplálkozással.

Számomra a méregtelenítés!

Leegyszerűsíthetjük ezt a megközelítést két dologra, teendőre: 1. dolgok, ételek, amiket esetleg nem ártana kerülni, vagy legalábbis csökkenteni és 2. dolgok, ételek amiknek a bevitelét esetleg növelni kellene.

bfc97f9a809765dc99faa9dfe412bf72.jpg

1. Próbáld meg csökkenteni: A túlzott kávé (koffeines italok) fogyasztást, túlzott alkohol fogyasztást, transz zsírokat, a feldolgozott és finomított élelmiszereket, cukrozott ételeket, a túlzott sófogyasztást, gyenge minőségű fehérjéket, húsokat, a stresszt, a tisztítószerek túlzásba vitt használatát és a dohányzást.

2. Próbáld meg növelni: Kávé helyett igyál inkább teákat - zöld, kamilla, roibos, menta stb. Igyál sok vizet. Egyél egészséges zsírokat - oliva olaj, avokádó, magok és diófélék, kókuszolaj és halolaj. Zsíron sütés helyett párold az ételeidet. Egyél halat, inkább kisebbeket, olajos halakat. Egyél a szivárvány minden színéből zöldségeket és gyümölcsöket, minél többfélét. Fogyassz bőségesen rostdús ételeket, mert ezek segítenek a székletet lazítani, hamarabb kiürül, tisztul a bél. Étel ízesítésére használj citromot, gyömbért, kurkumát és friss zöld fűszereket. Olcsó húsok helyett egyél inkább kevesebb, de jó minőségű, háztáji vagy organikus húsokat, tojást. Meditálj, lazíts, aludj, szánj időt a kikapcsolódásra, mert ez sokkal jobban segíti az immunrendszered és a méregtelenítést is, mint bármilyen csodamódszer.

Remélem, hogy ez a cikk segített megérteni, hogy mi is a méregtelenítés valójában, és, remélem abban is segít majd, hogy ezentúl tudatosabban válassz, egyél, élj egész évben, ne csak 1 hétig az 52-ből. Vizsgálj meg minden új információt tudatosan, és ne feledd, hogy nincsen 100%-osan tökéletes módszer, ami minenkinek működik. Mindannyian különbözőek vagyunk, egyedi igényekkel, meg kell tanulni az információáradat korában is kicsit befelé figyelni és a belső hangunkat meghallani, figyelni a testünk jelzéseire és ezeknek megfelelően változtatni.

Dr Varga Zsuzsanna

forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed...

http://www.pubpdf.com/pub/25522674/...

https://www.hindawi.com/journals/jn...

http://todayspractitioner.com/wp-co...

Perjési Pál: Gyógyszermetabolizmus és gyógyszertoxicitás