Funkcionális Orvoslás

Funkcionális Orvoslás

Mik azok a Csakrák?

2017. május 14. - Funkcionális Orvoslás

chakras.jpg

A szanszkrit csakra szó kereket, lemezt jelent, de a buddhista jóga forgatagnak, vagy örvénylésnek is fordítja. A jógában, a meditációban és az ájurvédában ez a kifejezés az egész testben lévő energia kerekekre utal. A sok ezer esztendős hindu bölcselet alapján az ember lényegesen több, mint kézzel fogható hús-vér testrészek halmaza. Rendelkezik más, szemmel nem látható, kézzel nem tapintható szervekkel is, amelyek szinte fontosabbak a fizikai testnél. Ilyen belső, láthatatlan energiaközpontok a csakrák is. 7 fő csakra van, melyek a gerinc mentén helyezkednek el, kezdve a gerinc aljától egészen a fejünk tetejéig.

Ha vizualizálni szeretnél egy csakrát a testedben, képzelj el egy forgó energia kereket, melyben az anyag és a tudat találkozik. Ez a láthatatlan energia, az úgynevezett prána, a létfontosságú életerő, mely szabályozza a test összes életfunkcióját.

A fő csakrák szerepe

Ezek az örvénylő kerekek megfelelnek a testben lévő hatalmas idegcentrumoknak. A hét fő csakrának mindegyike tartalmazza az idegek és nagy szervek kötegeit, valamint az érzelmi és lelkiállapotainkat. Mivel minden mozog, elengedhetetlen, hogy a hét fő csakra nyitva maradjon, valamint, hogy össze legyenek hangolva. Ha elzáródás van, az energia nem tud áramolni. Gondolj pl. egy olyan egyszerű dologra, mint a fürdőkád lefolyója. Ha túl sok haj kerül bele, a kádból nem tud lefolyni a víz, stagnál benne és végül baktériumok és penész telepszenek meg benne. Ugyanúgy van a testünk és a csakrák is. A fürdőkád egyszerű, így a javítás is egyszerű, csupán ki kell szedni a lefolyóban felgyülemlett hajszálakat.  

A csakra megnyitása egy kicsit nagyobb kihívás, de nem olyan nehéz, ha tudatos vagy. Mivel az elme, a test, a lélek és a szellem szorosan kapcsolódik egymáshoz, az egyik területen tapasztalható egyensúly hiányának felismerése segíteni fogja a többiek egyensúlyát.

Az anyagi csakrák

Az első három csakra a gerinc aljától kezdve, az anyagi csakrák, melyek inkább fizikai természetűek.

essential-oil-for-the-first-chakra-the-root-chakra-muladhara-pliz0qcffh.jpg

Első Chakra - A Muladhara - Gyökércsakraa stabilitás, a biztonság és alapvető szükségleteink csakrája. A farkcsont és keresztcsont magasságában, tehát a gerincoszlop alsó végén helyezkedik el. Ez magában foglalja az első három csigolyát, a húgyhólyagot és a vastagbelet. Amikor ez a csakra nyitva van, biztonságban és félelem nélkül érezzük magunkat. Fő feladata a földelés a biztonság megteremtése. Ez azt jelenti, hogy a testünkben élünk, szeretjük azt és elismerjük szükségleteit. Felelős fizikai erőnkért és a vitalitásunkért, ezen kívül a gyökércsakra vezérel minden tisztulási folyamatot. A legalacsonyabb rezgésszámú csakra. Színe a piros. Eleme a föld.

e699b5cefd708eaddd4418741681267d.jpg

Második csakra - A Svadhisthana - Szexcsakra: ez a csakra a kreativitásunk és a szexuálitás központunk. A köldök alatt és a szeméremcsont felett fekszik, és a kreatív kifejezésért felel. Színe a narancssárga. Eleme a víz.

essential-oil-for-the-third-chakra-the-solar-plexus-chakra-manipura-ldsxnrglog.jpg

Harmadik csakra - A Manipura - Solar Plexus - Köldök csakra:  ez a terület a köldöktől a mellbimbóig tart. A harmadik csakra a személyes hatalom forrása. E csakra fő témája az érzelmek, különösen az agresszió kezelése, feldolgozása. Testi síkon az emésztés tartozik ide – a táplálékot úgy emésztjük meg, mint ahogy az érzelmeinket.
Ez a csakra gyakran azért zárt, mert az illető fél saját erejétől, így elnyomott agressziója saját maga ellen irányul és ez hosszútávon fekélyeket okoz. Színe a napsárga. Eleme a tűz.

essential-oil-for-the-fourth-chakra-the-heart-chakra-anahata-kegxxjc22s.jpg

A negyedik csakra: az anyagi és a szellemi világ közti híd

A szívközpontban található, a negyedik csakra, az Anahata. Pont középen helyezkedik el, és egyesíti az alacsonyabb anyagi csakrákat és a magasabb szintű szellemi csakrákat. A negyedik is spirituális, de hídként szolgál a testünk, az elme, az érzelmek és a szellem között. A szívcsakránk a szeretet és a kapcsolatunk forrása. E csakra fő témája a megbocsátás, a megnyílás, a feltétel nélküli szeretet és az együttérzés. A szívcsakrával való foglalkozás egyik célja, hogy az emberi kapcsolatokban kiegyenlítsük az adást és az elfogadást. E kettő harmóniája szükséges a szívcsakra megfelelő működéséhez. Ha a fizikai csakrákkal vagyis az első három csakrával dolgozunk, akkor jobban meg tudjuk nyitni a szellemi csakrákat. Színe a zöld. Eleme a levegő.

A szellemi csakrák

essential-oil-for-the-fifth-chakra-the-throat-chakra-vishuddha-i1t1urvyin.jpg

Ötödik csakra - A Vishuddha - a Torokcsakra: A torok területén, a gégefőnél található. A torokcsakra fő témái az önfegyelem és a kommunikáció. Az ötödik csakrához tartozik a nyak, a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigyek, a gége, a hangszálak, a száj és a nyelv. Színe a kék. Eleme az éter.

essential-oil-for-the-sixth-chakra-third-eye-chakra-ajna-af0k1oijvc.jpg

Hatodik csakra - Az Ajna - Homlokcsakra - Harmadik szem: A szemöldökök között helyezkedik el. A harmadik szem fő témája: Mi az életfeladatom? A lélek székhelye, ez vezérli a koncentrációt, az intuíciót és a meditatív képességeinket. Az Ajna az intuíciónk középpontja. Mindannyiunknak vannak intuíciói, de nem hallgatunk rá, vagy figyelmen kívül hagyhatjuk figyelmeztetéseit. A hatodik csakra megnyitására való összpontosítás segíteni fogja ezt a képességet. Színe az indigó. Eleme nincs, mert az anyagi síkon túl van.

essential-oil-for-the-seventh-chakra-the-crown-chakra-sahasrara-yf5xhgnnbc.jpg

Hetedik csakra- A Sahaswara csakra vagy az "ezer szirmú lótusz" csakra - Koronacsakra: A fej tetején/koronáján található. Ez a megvilágosodás csakrája és a spirituális kapcsolat a felsőbb énünkhöz, másokhoz és végül az istenihez. E csakra fő témája a megbékélés, megnyugvás, magasabb energiák jelenléte és a szellemi növekedés. A legmagasabb rendű csakra. Fizikai síkon az intuícióért felelős. Eleme nincs, mert az anyagi síkon túl van.

A csakrák összehangolása

Annak tudatosítása, hogy mely csakra, vagy csakrák nincsenek egyensúlyban nagyon fontos, hogy összehangolhassunk minden csakrát. A testünk folyamatosan hullámzik az egyensúly és kiegyensúlyozatlanság között. Hacsak nincs nyilvánvaló probléma a test egyik területén, az egyensúlytalanságokat nehéz észlelni. Ezért jó tudatosítani a testedet, megismerni azt, figyelni a jelekre, hogy megelőzhessük a bajt.

Például gyakori székrekedés jelezhet blokkot az első csakrában. Az ismétlődő torok problémák az ötödik csakra zavarát jelezhetik. A gyakori fejfájás a homlok környékén a hatodik csakra blokkját jelzi...stb.

Az éber figyelem, tudatosság a tudatnak azt az állapotát jelöli, amikor teljesen jelen vagyunk, mégpedig a pillanatról-pillanatra gyakorolt ítélkezés-mentes éber figyelem segítségével. Ez minden élőlény természetes állapota, nincs benne semmi ördöngősség, mindenki megtapasztalhatja, sőt egy kis gyakorlás után bármikor tudatosan „átválthatunk” a hétköznapi cselekvés üzemmódból a létezés állapotába. Ezt gyakorolhatjuk és fejleszthetjük rendszeres meditációval.

 "AZ  INTUITÍV  ELME  EGY  SZENT  AJÁNDÉK,

ÉS  A  RACIONÁLIS  ELME  EGY  HŰSÉGES  SZOLGA.

MI  LÉTREHOZTUNK  EGY  OLYAN  TÁRSADALMAT,

AMELY  TISZTELI  A  SZOLGÁT, 

ÉS  ELFELEJTETTE  AZ  AJÁNDÉKOT."

Albert Einstein

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://funkcionalisorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr2812503969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása