Funkcionális Orvoslás

Funkcionális Orvoslás

Rólam

2017. február 25. - Funkcionális Orvoslás

 11262211_10152786039441157_8256113555696505550_n.jpg

Varga Zsuzsanna vagyok, feleség, háziorvos és két gyönyörű gyerek édesanyja. Mióta az eszemet tudom orvos akartam lenni. De tényleg. Elvégeztem Debrecenben az orvosi egyetemet, voltam rezidens, háziorvos szakorvos lettem, üzemorvos szakorvos-jelölt, majd elkezdtem dolgozni. Aztán egyre frusztráltabb lettem. Miért? Mert nem csináltam mást, mint a rendelkezésre álló kevés idő alatt meghallgattam a tüneteket, panaszokat, és kerestem rá egy, vagy inkább egy marék gyógyszert. Máskor csináltattam egy tesztet és utána adtam rá gyógyszert. Ha nem találtam gyógyszert elküldtem egy nálam okosabbhoz és ő adott neki gyógyszert, amit ezentúl már én is adhattam neki. Huh mennyi gyógyszer… Mindig ez a vége… Vajon ezzel segítettem? Biztos volt, akin igen! 20%, legalább! De a többi beteg?

Aztán rájöttem, hogy lennie kell egyéb megoldásnak, kell hogy ennél többet tudjak adni, és segíteni! (ja, említettem már, hogy perfekcionista vagyok?!)

Szóval elkezdtem kutakodni, keresni, kérdéseket feltenni, tanulni. Azóta is ezt teszem, nagyjából minden nap. Találtam sokmindent, és tényleg van lehetőség. Hiszek benne. (A férjem szerint pl. lehetsz sebész, ők nem ismernek egy gyógyszert se, csak a szikét… tiszta sor – a férjem sebész…) :)

Hiszem, hogy szükség van a szuper specialisták mellett egyre több igazi általános orvosra, akik sokmindenhez értenek. Hiszem, hogy a 21. századi orvoslás integrálja a nyugati és a keleti orvoslás legjavát. Hiszem, hogy emberközpontú, a pácienst egészként szemléli, nem küldözgeti százfelé, mert mindenki csak egy testtájékhoz ért, ezzel fölöslegesen növelve a betegutakat és nem utolsó sorban a költségeket. Hiszem, hogy a technológia fejlődésével leegyszerűsödhetnek fölösleges folyamatok, és az ezen nyert értékes időt a paciensekre szánhatjuk, így megértve betegségük valódi okát. Igenis van erre igény, mind az orvosok mind a betegek oldaláról!

Meguntam arra várni, hogy majd történik valami, meguntam a panaszkodást. Szóval én így próbálom megváltoztatni az egészségügyet, a saját utamat járva, átadva azt, amit tanulok, tapasztalok, nektek, önöknek!

Az én álmom pedig egy olyan teljesen új szemléletű intézmény, ahol alapvetően az alapellátás a cél, teljesen más eszközökkel, odafigyeléssel. Úgy gondolom, hogy a jövő generációja már teljesen más szemmel nézi a világot, mint, ahogy anno ezer éve az alapellátátó rendszert kialakították. Ezért kellene egy olyan hely, ami egy kötetlenebb, modern, barátságos környezetben lehetőséget kínálna az egészséges életmóddal való ismerkedésre és a gyógyulásra is.

Ahol egy olyan programot dolgozunk ki, ami figyelembe veszi a páciens életmódját, genetikai, biokémiai, környezeti, érzelmi hatások interakcióját. A bonyolult folyamatok miatt kialakult elváltozásokat pedig nem lehet egyszerűen csak egy marék gyógyszerrel kezelni. Komplex programot kell kialakítani, mely az életmód segítségével ellensúlyozza a génkészlet és a környezeti ingerek közötti diskrepanciát. Ebben aktívan részt vesz a páciens és az orvos is, ez nem egy egyoldalú folyamat.

Véleményem szerint a jövő orvoslása nem a betegségekre, hanem az egészségre és annak megelőzésére kell, hogy fókuszáljon. Eszerint tanulok és teszek én is minden nap! És ezt a tudást szeretném átadni nektek, önöknek is.

Köszönöm, hogy olvastok és segítetek megvalósítani itthon is ezt az utópiát!

Dr. Varga Zsuzsanna

A bejegyzés trackback címe:

https://funkcionalisorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr7612293807
süti beállítások módosítása