Funkcionális Orvoslás

Funkcionális Orvoslás

Egy Harvardi kutatás a boldog élet titkáról

2017. március 25. - Funkcionális Orvoslás

gettyimages-527684450_149401.jpg

Ez a 75 éves Harvardi kutatás megtalálta a teljes élet egyetlen titkát - Íme egy kis bölcsesség a valaha végzett leghosszabb vizsgálatból:

Több, mint 75 éven át két populáció fizikai és lelki életét követték nyomon - 456 Bostonban felnövő szegény férfiét és 268 Harvardon diplomázott férfi életét. A legfontosabb üzenete a tanulmánynak, hogy a jó kapcsolatok tartanak minket boldogan és egészségesen. Ennyi!

A boldogságunk és a teljes élet titka a szeretet. Pontosabban a tanulmány bebizonyítja, hogy ha van valaki, akire támaszkodhatunk, akkor az megnyugtatja az idegrendszert, egészségesen tartja az agyunkat hosszú időn át, és csökkenti mind a fizikai mind a lelki fájdalmat.

Nem a barátaid száma, vagy, hogy elkötelezett kapcsolatban élsz vagy sem, hanem a szoros kapcsolataid minősége, az, ami igazán számít.

A boldog élet jó kapcsolatokra épül!

http://www.inc.com/melanie-curtin/want-a-life-of-fulfillment-a-75-year-harvard-study-says-to-prioritize-this-one-t.html

A béluniverzum - második rész

Probiotikumok és prebiotikumok

microbiome.jpg

A béluniverzum sorozat második részében a pro- és prebiotikumok bélflórára gyakorolt hatását fogjuk átnézni. Ez talán ez egyik legizgalmasabb téma a táplálkozástudományban manapság. Rengeteg kutatás folyik a témában, próbálják feltérképezni a bélflóra jelentőségét, összetételét, és természetesen azt, hogy hogyan tudjuk azt befolyásolni, javítani, helyreállítani.

tumblr_mk886ktneu1qbh26io3_1280.png

 

Mi a probiotikum?

A probiotikumok a szervezetünkben található, velünk szimbiózisban élő "élő mikroorganizmusok”, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a gazdaszervezet egészségi állapotára, fontos szerepet töltenek be a belső egyensúlyunk fenntartásában. A magzati életben a bél steril, az újszülőtt először a szülőcsatornában kontaminálódik baktériumokkal. A normál hüvelyflórából az újszülöttbe jutó Lactobacillusok az anyatej oligoszacharidjai - mint prebiotikumok - bifidogén hatására kolonizálódnak az újszülőtt bélrendszerében. A bél korai kolonizációja szerepet játszik az immunrendszer érésében.

Leggyakrabban a probiotikus élelmiszerek vagy kiegészítők Lactobacillus vagy Bifidobacterium baktérium törzseket tartalmaznak, általában fermentált tejtermékekből. Azonban mielőtt hatásukat kifejthetnék túl kell élniük egy igen veszélyes utat, amíg a bélbe jutnak:

1. Először is túl kell élniük a gyártási, szállítási és tárolási folyamatokat, hogy élő állapotban bekerülhessenek a boltokba.

2. Ezután túl kell jutnia a gyomor savas közegén, ami pont azért van, hogy a potenciális ártó baktériumokat semlegesítse, valamint át kell jutni a hasnyálmirigy által kiválasztott enzimeken és az epén is.

3. Ha végül sikerül elérnie élve a vastagbelet, akkor ott valami pozitív hatást kellene gyakorolni, nemcsak egyszerűen átszaladni a bélrendszeren...

Ezen nehézségek miatt, az, hogy a megfelelő probiotikumot a megfelelő helyre juttassunk nem olyan egyszerű és fontos kiemelni, hogy az előnyöket, amelyeket a klinikai vizsgálatokban láthatunk nem mindig lehet elérni a joghurtokkal, tablettákkel és egyéb kiegészítőkkel, amik elérhetők a gyógyszertárakban, boltok polcain.

Mindezen kihívások ellenére azonban a jó minőségű probiotikumoknak kedvező hatása van bizonyos betegségekben. A legjobban alátámasztott ilyen hatás az antibiotikumok okozta hasmenéses panaszokban van, de a kutatók rengeteg egyéb betegségben is vizsgálják hatásukat - rák, ekcéma, mentális betegség.

Egy vizsgálatban azt találták, hogy a hazai lakosság bélflórájában a jótékony baktériumok elvárt 40-50%-os aránya helyett csak 12%-ban voltak kimutathatóak. Ez párhuzamba hozható a WHO statisztikai adataival, melynek alapján a magyar lakosság egészségi mutatói évek óta az európai átlag alatt vannak. Az emésztőszervi betegségek által okozott halálozás az európai országok közül hazánkban a legmagasabb.

Atópiás korképek esetében az immunrendszer érésének elmaradása korrigálható probiotikumok adásával, rheumatoid arthritis esetén a gyulladásos folyamatok módosulnak. Májbetegeknél ammónia csökkentő hatásuk a hepatikus enkefalopátia kezelésében, endotoxinémia csökkentése májkárosodásnál a májfunkció javulását eredményezi, gyulladásos folyamatok gátlása késlelteti a zsírmáj, a cirrózis, a fibrózis és a karcinogenezis létrejöttét. Képesek mérsékelni az osteopénia és osteoporózis kialakulását. A tejsav hatására bekövetkező ph-eltolódás javítja az ásványi anyagok ( kálcium, magnézium, vas, cink) oldódását, segíti a biohasznosulását.

microbes_110115_1024-1024x576.gif

Korlátok

A legtöbb kutatás, amit a probiotikumokkal kapcsolatban végeztek beteg emberek körében történt, tehát egészséges emberek körében még nem tudjuk biztosan, hogy pontosan milyen hatása van, mivel használatuk még nem terjedt el széles körben. Azonban tudjuk az elmúlt 50 év több száz kutatása alapján, hogy mellékhatásuk gyakorlatilag nincsen - kritikus állapotú vagy immunszuprimált emberekben okozott mellékhatást, de egészségesekben nem. A probiotikumok csak ép nyálkahártya felszínhez kötődve tudják érvényesíteni jótékony hatásukat.

A probiotikumok, akár tabletta formájában is, ma is élelmiszernek minősülnek. Ezért nem kell átesniük ugyanolyan szigorú tesztelésen, mint a gyógyszereknek, ezért igen nehéz megmondani, hogy valóban tartalmazzák-e azokat a baktériumokat élő állapotban és megfelelő mennyiségben, amit a csomagolás állít, valamint, hogy a kívánt hatás érhető-e el velük.

Dr Alessio Fasano szerint a bélflóráról alkotott jelenlegi tudásunk hasonlít az világűrről rendelkező tudásunkhoz. Tudjuk, hogy létezik a világűr - a mikrobiom - és tudjuk, hogy van tejút - nagyobb baktériumtörzsek - de még távol vagyunk attól, hogy teljes mértékben értsük ezt a szisztémát. Más szóval, van egy csomó részlet, amit még meg kell érteni, mielőtt képesek vagyunk teljes mértékben kihasználni a probiotikumok egészségre gyakorolt hatását.

health-benefits-of-prebiotics-2_1.jpg

És mi van a prebiotikumokkal - ez ugyanaz?

Nem. A prebiotikumok a táplálékkal a szervezetünkbe kerülő, általunk nem megemészthető, többnyire szénhidrát-tartalmú élelmiszerek ( inulin, laktulóz, oligofruktóz, fruktooligoszaharidok ), amelyet a vastagbél jótékony baktériumflórája használ fel tápanyagául. A bakteriális feremntáció során rövid szénláncú zsírsavak képződnek. A vajsav és a propionsav a vastagbélhám , az acetilsav az agy és a szív anyagcseréjében játszik szerepet. A vajsav fontos a bélnyálkahártya egészsége szempontjából, erősíti a bél gátfunkcióját, csökkenti gyulladásos folyamatokat és az oxidatív stresszt, és jelez az agyunknak, hogy tele vagyunk.

Általánosságban elmondható, hogy több, mint napi 20 gramm prebiotikum fogyasztása nem kívánt mellékhatásokat okozhat, mint pl. puffadás, különösen azokban, akik IBS-ben ( irritábilis bél szindróma) szenvednek. Fontos, hogy, ha ilyesmit eszünk vagy szedünk, akkor kis adagokban kezdjük. Természetesen előforduló prebiotikum pl. az anyatejben lévő oligoszacharid, de található prebiotikum az articsókában, spárgában, póréhagymában, zöld banánban, cikóriában és hagymában.

A prebiotikus rostok a széklettömeg növelésével javítják bélmotilitást, rövidül a tranzititdő, a toxikus anyagcseretermékek kevesebb ideig tartózkodnak a bélben, csökken a nyálkahártya irritáció, a gyulladás.

Összegzés

Összefoglalva tehát a probiotikumok előnyösen alkalmazhatóak a bélflóra összetételének bármilyen okból történő megváltozása következtében létrejövő bélbetegségek megelőzésében, kezelésében, allergiás kórképekben, egyes metabolikus folyamatokban. Még rengeteg a felderítetlen terület ebben a témában, de az biztos, hogy még sokat fogunk hallani a közeljövőben a bélflóra, pro- és prebiotikumok valamint általános egészségi állapotunk közti összefüggésekről.

Ugyanakkor, mint szinte minden új dolgot ezt is nagyon felkapták és jól “megmarketingolták” ám, szóval fenntartásokkal kezeljük a mindenféle több ezer forintos “csodaszert”, amit már gyakorlatilag bárhol kaphatunk. Attól, hogy valami csilli-villi csomagban van, és minden este bevágnak egy reklámblokkot róla, hogy erősíti az immunrendszert ne dőljünk be neki! Nem igaz, hogy minél többféle flórát és egyéb hozzáadott csodaszert tartalmaz, az annál hatásosabb is lesz. Sajnos még mindig kevés tudományos bizonyíték van a jelenleg kapható szerekkel.

Személy szerint azt gondolom, hogy egészséges felnőtt szervezetnek, akinek rendben van az emésztőrendszere, annak nincsen szüksége probiotikum szedésére. Egészséges táplálkozással biztosíthatjuk, hogy a kis bogaraink jól érezzék magunkat. Erről a következő cikkben fogok bővebben mesélni! Ha valaki antibiotikumot szed, annak szoktam javasolni probiotikum szedését. A rengeteg elérhető termék közül kettőt szoktam javasolni, az Enterol tablettát, ami egy Saccharomyces boulardii nevű élesztőgombát tartalmaz, így az antibiotikum mellett is szedhető, hiszen erre az nem hat. Erről találtam a legtöbb tanulmányt, mely igazolja az antibiotikum okozta hasmenésben a pozitív hatását. A másik, amit még javasolok, bár azt inkább az antibiotikum kúra befejeztével, a Protexin Balance vagy Restore. Ezek többféle baktérium törzset tartalmaznak, több tanulmány igazolja hatásukat, bár itt sem beszélhetünk egyértelmű bizonyítékokról.

Take home message : A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amik jó hatással vannak az egészségünkre és rengeteg betegségben lehet pozitív hatásuk. Mellékhatásuk nincsen, de éretelmetlen szedésük felesleges pénzkidobás, mivel a jelenleg kapható probiotikumokkal kapcsolatban kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésünkre, valamint nehezen ellenőrizhető összetételük és minőségük. Egészséges, változatos táplálkozással boldog bélflórát nevelhetünk.

Dr Varga Zsuzsanna

( A cikkben megnevezett probiotikumokat saját tapasztalat alápján ajánlom, ezért semmilyen juttatást nem kapok!! )

( forrás: Wachta Judit Dr. - A probiotikumk helye az evidáncián alapuló orvoslásban,2011

Hamer, H.M., Jonkers, D., Venema, K., Vanhoutvin, S., Troost, F.J. and Brummer, R.. (2007) ‘Review article: The role of butyrate on colonic function’, Alimentary Pharmacology & Therapeutics

Puupponen-Pimiä, R., Aura, A.., Oksman-Caldentey, K.., Myllärinen, P., Saarela, M., Mattila-Sandholm, T. and Poutanen, K. (2002) ‘Development of functional ingredients for gut health’, Trends in Food Science & Technology

Sabater-Molina, M., Larqué, E., Torrella, F. and Zamora, S. (2009) ‘Dietary fructooligosaccharides and potential benefits on health’, Journal of Physiology and Biochemistry

Scott, K.P., Martin, J.C., Duncan, S.H. and Flint, H.J. (2013) ‘Prebiotic stimulation of human colonic butyrate-producing bacteria and bifidobacteria, in vitro’, FEMS Microbiology Ecology

Tuohy, K.M., Probert, H.M., Smejkal, C.W. and Gibson, G.R. (2003) ‘Using probiotics and prebiotics to improve gut health’, Drug Discovery Today )

 

 

Mi a baj a mesterséges édesítőkkel?!

artificial-sweeteners.jpg

Az elmúlt évtizedekben egyre több édesítőszert fogyasztunk, egyre több ételben és italban található valamilyen formában csökkentve annak kalóriatartalmát. Mégis egyre több elhízott ember van. Szóval felmerül a kérdés, hogy vajon van-e kapcsolat a mesterséges édesítők és az elhízás közt?! 

Először is, az ismert tény, hogy csak a étel, ital látványa már elindít bizonyos hormonális, fiziológiás folyamatokat a testben, még azelőtt, hogy az étel egyáltalán a szánkba került volna. Mindenki ismeri Pavlov kutyáját. Megszólal a csengő és a kutyának már folyik is a nyála. Gondolj most a mesterséges édesítőkre, mint erre a csengőre, ami nálad is elindít egy-két fiziológiás folyamatot. Nézzük miről is van szó pontosan!

17022456_165955690578952_1808144895379054778_n.png

Miért baj az, ha szól a csengő?

Ha ezt a csengőt a mesterséges édesítők nyomják be, akkor az még rosszabb, mint, ha cukrot ennél. Az agyunk tudja már pontosan, hogyan készítse elő a terepet a kaja érkezésére még mielőtt a villa a szádhoz érne, ez egy reflex. Ez lehetővé teszi, hogy a szervezet felkészüljön a táplálék befogadására, javítja a tápanyagok felszívódásának hatékonyságát, és segít, hogy az étel ne zavarja meg a hormonális egyensúlyunkat. Tehát tulajdonképpen a szervezeted már felkészül az energiaháztartásod, anyagcseréd szabályozására már akkor, amikor rágondolsz a falatra. Bármilyen édes íz jeleket küld a testednek, hogy úton van a kalória, készüljetek, és így elindul egy sor metabolikus válasz. Ha becsapod a tested és nem tápláló, kalóriamentes édesítőkkel tömöd, mint pl. az aszpartám, aceszulfám, szacharin, szukralóz, vagy akár a természetes édesítőszerek, mint a stevia, akkor összezavarodik. És a kutatások is ezt igazolják.

Egy izgalmas kutatás, ami a Journal of Behavioral Neuroscience-ben jelent meg, azt állítja, hogy a mesterséges édesítők használata nemcsak, hogy nem előzi meg az elhízást, de egy sor hormonális és metabolikus folyamatot indít be, melyek konkrétan hízáshoz is vezethetnek.

A kísérletben két patkány csoportnak joghurtot adtak. Az egyik csoportban a joghurtba cukrot tettek, a másik csoportban pedig szacharinnal édesítették a joghurtot. Három fontos különbséget találtak az édesítővel etetett állatokban. Először is, az édesítős csoportban az állatok sokkal több ételt fogyasztottak el a másik csoporthoz képest, tehát a mesterséges édesítő fokozta az étvágyukat. A második szignifikáns különbség, hogy ezek az állatok jóval többet híztak és a testzsír százalékuk is nőtt. És végül, a testhőmérsékletük csökkent, ami azt jelenti, hogy lassult az anyagcseréjük.

Tehát nemcsak, hogy ezek az álltok többet ettek, többet híztak és testzsírszázalékuk is nőtt, de csökkent a testhőmérsékletük és így az anyagcseréjük is lassult. A legjobb, hogy azok az állatok, akik a szacharinnal édesített joghurtot ették valójában kevesebb kalóriát fogyasztottak el, mégis többet híztak és testzsírszázalékuk is jelentősen jobban nőtt, mint a cukros joghurtot fogyasztó állatoknak.

Így az az elképzelés, hogy azok az emberek, akik édesített italokat és ételeket fogyasztanak kevesebb kalóriát fogyasztanak és így nem híznak, mondhatni a feje tetejére állt. Nyilván egy-két kutatás nem bizonyít semmit és nem cimkézhetjük fel ezeket a dolgokat hízlalónak, vagy felelősnek az elhízásért. De annyi biztos, hogy a józan ész most is győz, miszerint minél természetesebben és egyszerűbben kell enni. Tartózkodjunk a durva szélsőségektől.

16939329_165955937245594_7382520304942673977_n.jpg

Lehetőleg kerüljük vagy minimalizáljuk az édesítőszerek fogyasztását, mint, pl. az aszpartám, aceszulfám, szukralóz, cukor alkoholok, mint például eritrit, xilit. Egyre többféle édesítőszer kerül bele az ételeinkbe, amikről nem tudjuk biztosan, hogy hosszútávon milyen hatása van a szervezetünkre. Tehát nem azt mondom, hogy egy állatkísérlettel igazolták, hogy ezek mind kártékonyak, csak azt, hogy megfontolandó, hogy valóban jó-e az, hogy ennyi édesítőszert eszünk. Természetesen minden kísérletnek bebizonyítják az ellenkezőjét is...(szerk.)

Lehetséges pl., hogy mikor valaki diétás italt, ételt fogyaszt úgy érzi, hogy kiérdemelte, hogy többet egyen valami másból, ezzel kompenzál. Valamint az is lehetséges, hogy olyan étel fogyasztása, ami édes ízű, de kevés kalóriát tartalmaz, megzavarja az agyat és így arra késztet, hogy több édeset egyél. Ezek okozhatnak hízást. (szerk.)

Átmenetileg, kis mennyiségben fogyasztva biztosan segíthetnek megszabadulni néhány kg feleslegtől, de a hosszútávú hatásuk nem ismert. Cukorbetegeknek jó alternatívát jelenthet kisebb mennyiségben természetesen, de itt most nem a cukorbetegek diétájáról van szó.

Ne zavarjuk össze a testünket! Ha valami édesre vágysz, akkor egyél természetes édes ételeket, maradj távol a műkajáktól, műitaloktól. Teljes értékű táplálkozás, alacsony glikémiás terhelés, bőséges zöldség-, gyümölcs fogyasztás mellett nyugodtan lehet alkalmanként egy kicsit csalni:), inkább, mint becsapni a testünket.

Szóval inkább tedd bele azt a kis kanál mézet a teádba vagy kávédba, ha nem tudsz nélküle élni :) Természetesen nem bíztatlak a cukor evésre, hiszen pont, hogy erről próbálunk lemondani, hogy az ételek, italok valódi ízét érezzük, de amíg ezt nem éred el, addig inkább cukor, méz kis mennyiségben, illetve, ha alkalmanként édesre vágysz, akkor nyugodt szívvel egyél egy kicsit valmailyen természetesen édesített édességet, süteményt. A hangsúly megint a mértéken van és azon, hogy ez ne okozzon rossz érzést benned, engedd meg magadnak néha.

 

forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28087414

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28179381

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27997218

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18298259 )

6 tipp, hogy túléljük a tavaszi megfázást

Gyógyszer nélkül...

the-all-natural-prescription-for-fighting-colds-flu.jpg

Háziorvosként dolgozom, és ilyenkor tömve van a rendelő betegekkel , mindenféle felső légúti tünetekkel, lázzal, esetenként hasmenéssel és hányással. Persze mindenki azonnal meg akar gyógyulni, hiszen így nem tudnak dolgozni, aludni, és tőlem várják a varázspirulát, amit felírok és másnapra meggyógulnak. Van egy rossz hírem, sajnos nincsen ilyen pirulám és az antibiotikumok még véletlenül sem tartoznak az ilyenkor elsőként választandó szerek közé. Valahogy tényleg úgy működik ez, mint ahogyan a mondás is tartja: “ Gyógyszerrel 7 nap, gyógyszer nélkül 1 hét.”

Általánosságban elmondható, hogy egy felnőtt ember 2-3-szor fázik meg egy évben, ami sajnos esetenként felülfertőződéshez vezethet, és sok kellemetlen napot, álmatlan éjszakát okoz.

Miután a virus bejut a szervezetünkbe, már nem sokmindent tudunk tenni, annak érdekében, hogy azt onnan kivarázsoljuk – nem, sajnos a házipálinka sem segít. Ez innentől az immunrendszerünk feladata, ami nyilván időbe telik.

Ugyanakkor van azért egy pár dolog, amit tehetsz annak érdekében, hogy megerősítsd az immunrendszered azért, hogy ne kapj el semmilyen fertőzést, vagy, ha mégis, akkor hamarabb felgyógyulj.

Íme a lista a teljesség igénye nélkül…99e5363a41321d08650266084d34aa65.jpg

1. Igyál vizet!!

A megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztása segít megelőzni a nyákahártya kiszáradását és segíti a váladék hígulását, ezáltal könnyebb kiürülését. Segíti a vér oxigenizációját és segíti a nyirok termelését, keringését, ami végigfut az egész testeden és elszállítja az elpusztult bacikat. Az Ayurveda medicina szerint nagyon fontos, hogy napközben forró vizet kortyolgassunk 20-30 percenként, ami segíti a méreganyagok kiürülését, az immunrendszert is támogatja. A meleg víz hamarabb felszívódik, stimulálja az emésztő funkciót és effektívebben hígitja a nyálkát, így az hamarabb kiürül. Hogy még hatékonyabb legyen, tegyél a forró vízbe egy pár szelet friss gyömbért és kész is az immunturbótéé.

 

12717488_1682614218663934_800203223143908028_n.jpg

2. Egyél választékosan!

Nincsen olyan étel, ami minden megfázásos panaszunkat enyhítené. Ugyanakkor, ha figyelünk rá, hogy megfelelő mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget magokat, magvakat, egészséges zsírokat és fehérjét együnk, az a természet legjobb megfázás elleni gyógyszere. A változatos étrend ugyanis ellátja a szervezetünket minden jóval, amire annak szüksége van, vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok, hogy egész évben egészségesek maradjunk. Ahelyett, hogy számolgatnánk a kalóriákat minden étkezés alkalmával, számolgassuk inkább a színeket a tányérunkon. Minél többféle színt eszünk egy nap, annál többféle növényi tápanyag – fitonutriens - jut a szervezetünkbe. Figyeljünk arra is, hogy mindig a lehető legfeldolgozatlanabbul együnk, szezonálisan, olyan helyen vásároljunk – amennyire lehetséges – ahol kezeletlen élelmiszereket árusítanak. Ezen kívül amennyire lehet limitáljuk az alkohol és kávé fogyasztást, a finomított cukrokat és feldolgozott – műanyag ételeket. A hidegebb hónapokban együnk melegítő ételeket, használjunk fűszereket, mint pl. kurkuma, római kömény, koriander, melyek egyébként gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Win-win. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitel, ezt mindenképpen javaslom felnőttnek és gyereknek egyaránt!

sleep.jpg

 

3. Aludj többet!

Tegyük fel, hogy egy nap 10 egység energiával rendelkezünk. Ebből az energia csomagból kell fedeznünk a napi igényünket, a külső felhasználást – reggeli csinálás, gyerek belevarázsolása a kezeslábasba, minekután elkiáltja magát, hogy kakálni kell anyaaa, és az idegre, amikor ránézel az órádra eközben és még ez csak a nap eleje…stb, és a belső felhasználásra – emésztésre, felszívódásra, a duplakávémajdfelkeltre, immunregulációra, belső egyensúly fenntartása…stb. Ha betegek vagyunk, akkor nyilván a belső felhasználásra jóval több energiára van szükségünk, így a külső felhasználást kell csökkentenünk, tehát pihennünk kell! Ez ennyire egyszerű. Az alvásmegvonás bizonyítottan gyengíti az immunrendszert, így könnyebben kapunk el nem barátságos vírusokat és bacikat. Amikor alszunk a sejtjeink, idegsejtjeink, szöveteink gyógyulnak, megújulnak. A testünk ilyenkor méregtelenítő funkcióba kapcsol. Ebben az időszakban tudunk a legjobban harcolni a fertőzések ellen. A cél a napi 7-8 óra!

3752d6af8415a7c042418d3c46f299cd.jpg

 

4. Meditálj minden nap!

Tudományosan bizonyított tény, hogy az immunrendszerünk közvetlen kapcsolatban van a gondolatainkkal és érzelmeinkkel. A meditáció bizonyítottan csökkenti a stresszt és gyulladást, valamint segít megküzdeni az érzelmi hullámokkal. Ezen kívül azt is kimutatták már, hogy a meditáció növeli a prefrontális kortex és a hipokampusz aktivitását , ami az immunrendszerünk parancsnoki központjaként működik. Amikor ezek a régiók stimuálva vannak, akkor az immunrendszerünk funkciója általánosságban javul. Ha még sohasem meditáltál kezd szépen lassan, lépésről lépésre. Először csak 5 percet egy nap, pl reggelente miután felébredsz a csendben, mielőtt mindenki más felébred. Ajánlom pl a play áruházból letölthető headspace nevű alkalmazást, amit ingyen kipróbálhatsz.

2c575f50d2c8043f42f5bc97a8bd52ed.jpg

 

5. Tornázz!

A rendszeres mozgás nem csak a szív-érrendszeri betegségek előfordulását csökkenti, és a csontjainkat erősíti, de ugyancsak segíti a bélműködést, funkciót, valamint erősíti az immunrendszert is. Kutatások igazolták, hogy azok az emberek, akik rendszeresen mozognak legalább napi fél órát, 25-50 %-kal kevesebb napot betegek. A mozgás csökkenti a stresszt, és növeli egyes immunsejtek válaszreakcióját a testben, így segítve a vírusok, bacik legyilkolását. Nyilván, ha betegek vagyunk ne kezdjünk maratonfutásba, várjunk amíg meggyógyulunk…

70e2149c5d0032fe6cd8c4764e9a4622.jpg

 

6. Bélflóra

Az emésztőrendszered közvetlen kapcsolatban van az immunrendszereddel, sőt az immunrendszered része! Tehát tartsd a bélbacikat boldogan, amennyire csak lehet. Minden fent említett dolog segít ebben, de azoknak, akiknek szüksége van extra támogatásra a hosszú stresszes évek, szegényes táplálkozás, antibiotikumok használata miatt, egy jó minőségű probiotikum azért nem árthat. A probiotikumokkal kapcsolatban jelenleg még kevés tudományosan elfogadott cikk van, de egyre szaporodnak ezek is, és folyamatosan tökéletesítik a rendelkezésre álló készítményeket is. Ezekről még sokat fogok írni a következő időszakban. Nemcsak táplálékkiegészítőkben van persze probiotikum, hanem sok ételben, ilyen pl. a savanyú káposzta, a kefir, a kovászos uborka, általánosságban a savanyított ételek, és az almaecet, ezen kívül kiváló hatása van a csontlevesnek sok sok zöldséggel főzve.

( képek forrása: pinterest )
süti beállítások módosítása