Funkcionális Orvoslás

Funkcionális Orvoslás

Szemléletváltás

2017. március 13. - Funkcionális Orvoslás

sp-22-post-24.jpg

A Funkcionális orvoslás egy olyan újfajta szemlélet, ami az egészséget és betegséget a kontinuum részeként fogja fel, amiben a humán biológiai rendszer minden komponense dinamikus interakcióban van a környezettel, melyek olyan mintákat és hatásokat eredményeznek, amik folyamatosan változnak. A Funkcionális Orvoslás segíti az orvosnak azonosítani és javítani a fiziológiás működésben és az emberi test biokémiájában bekövetkezett diszfunkciókat. Úgy is lehet fogalmazni, hogy ez a rendszerbiológia klinikai megfelelője.

metabolomics-624x241.png

 

A krónikus betegségeket szinte mindig megelőzi a szervezet egy vagy több rendszerében bekövetkezett funkció romlás, ami akár hosszú időn keresztül is fennállhat, mielőtt a betegség megjelenik. Az egészség helyreállításához szükség van a diszfunkció visszafordítására. Minden egyes ember egy egyedi, komplex és egymással szoros kapcsolatban lévő környezeti és életmód faktorral rendelkezik, melyek befolyásolják a belső funkcionalitásunkat – a genetikai sebezhetőségünk – amelyek együttesen hozzájárulnak a betegségek kialakulásához vagy éppen az egészség fenntartásához.

Hogy ebben a szemléletben rejlő komplexitást kezelni tudjuk Ameriában, a Funkcionális Orvoslás Intézete megalkotott egy gyakorlati modellt, mely segít összeszedni és megérteni azokat a klinikai információkat, melyek egy személyreszóló és beteg-központú terápia alapját alkotják. Az elmúlt 30 évben a Funkcionális orvoslás elképzelései, gyakorlatai, eszközei jelentős mértékben fejlődtek a bizonyítékokon alapuló orvoslásnak megfelelően, figyelembe véve a leggyakoribb betegséghez vezető okokat, pl. gyulladás, oxidative stressz, a táplálkozás, stressz, és fizikai aktivitás jelentőségét, a feltörekvő tudományokat, pl. genomika, proteomia és metabolomika, és a környezeti toxinok jelentőségét az egészségre.

A Funkcionális Orvoslás elemei

 A funkcionális orvoslás tudományának alapelvei:

 · Minden egyes ember biokémiai individualitásának ismerete, a genetikai és környezeti egyedisége alapján

 · Egy beteg-központú szemlélet a betegség-központúság helyett

 · Egy dinamikus egyensúly megtalálása a páciens testének, tudatának és lelkének külső és belső faktorai közt

 · Foglalkozni a belső fiziológiai faktorok hálózat-szerű interakcióival

 · Az egészséget, mint pozitív vitalitást szemlélni – nem, mint a betegség hiányát – és kiemelni azokat a faktorokat, melyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez

 · Elősegíteni a szervek stressztűrőképességét, annak érdekében, hogy fokozzuk az egészségtartamot, ne csak az élettartamot

healthcare_professionals2-450x225.jpg

A Funkcionális Orvoslás nagy előnye, hogy alkalmas bármely egészségtudomány vagy orvosi szakma részére, bármelyikük alkalmazhatja - a képesítésének megfelelő mértékben – a funkcionális orvoslás szemléletét. Amellett, hogy egy hatásosabb szemléletet képvisel a krónikus betegségek megelőzésében, kezelésében és visszafordításában, a funkcionális orvoslás a különböző szakmák között egy közös nyelvet és egységes modellt teremthet, ezzel elősegítve az integrált gondozást. Ez kulcsfontosságú lenne a krónikus betegségek járványszerű terjedésének megfékezésében, mely itthon és nemzetközileg is egészségügyi krízist okoz. Mivel a krónikus betegségek életmódunk és táplálkozásunk miatt, a környezetünk és genetikánk által befolyásolva alakulnak ki, találnunk kell egy olyan gyógyító szemléletet, amely ezeket mind figyelembe veszi.

A vízióm pedig az, hogy együtt újragondoljuk az egészségügyet, a 21-dik századnak megfelelően, és ezt a gyorsan fejlődő szemléletet itthon is egy jól működő egészségügyi rendszerré alakítsuk, amiben a páciens és az orvos partnerek, egymást segítve találják meg együtt a probléma gyökerét és oldják meg azokat, figyelembe véve testi, lelki, szellemi egyediségüket. És nem várhatunk arra, hogy a rendszer magától változik meg, mindannyiunknak tennünk kell érte, magunkért és a jövőnkért.
( forrás: The Institute for Functional Medicine - Textbook of Functional Medicine 2010 )

A bejegyzés trackback címe:

https://funkcionalisorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr2012293623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása