Funkcionális Orvoslás

Funkcionális Orvoslás

Rákos betegségek és a táplálkozás: van-e kapcsolat?

2017. április 02. - Funkcionális Orvoslás

rainbowfood_n1610_ts520702912.jpg

A kettő közötti kapcsolat ugyanolyan rejtélyes, mint maga a betegség. Egyes tanulmányok igazolták, hogy egyes ételek megelőzhetik, míg mások segíthetik bizonyos rákos betegségek kialakulását. Miközben számos tényezőt nem lehet megváltoztatni, melyek befolyásolják a rák kialakulásának kockázatát, mint pl. a genetika, vannak olyanok, melyeket befolyásolhatunk. Igazából becslések szerint kevesebb, mint 30% a nem befolyásolható faktorok szerepe. A többit hatalmunkban áll megváltoztatni - többek között a táplálkozásunkkal. 

Íme néhány dolog, ami bizonyítottan összefügg a rákos betegségek kialakulásának kockázatával:

1. Feldolgozott és vörös húsok - napi 50 gr 20%-kal növeli a colorectalis daganatok kialakulásának kockázatát

2. Antioxidánsok - kétségtelenül fontosak a rák megelőzésében, mivel segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejteket. Koncentráljunk az élénk színekre - mint pl. a sötét zöld, piros, narancssárga, lila gyümölcsök és zöldségek - spenót, répa és paradicsom stb.

3. Glikémiás index - a szénhidrátok lehetnek jók és rosszak is, attól függően, hogy milyen gyorsan emelik meg a vércukorszintünket, ezt segít eldönteni a GI - avagy glikémiás index. A magas GI élelmiszerek fogyasztása egy tanulmányban pl. egyértelműen növelte a prosztata rák kialakulásának kockázatát, míg az alacsony GI élelmiszerek csökkentették a kockázatot.
http://www.glycemicindex.com/foodSearch.php

4. Kálcium - napi 500-1000 mg kálcium védő hatású

5. Testsúly - Magasabb testtömeg-index növeli bizonyos rákos betegségek kialakulásának kockázatát. A zsírban hormonok és gyulladásos faktorok termelődnek, melyek elősegítik a tumorsejtek növekedését. 

forrás: Harvard Health

A bejegyzés trackback címe:

https://funkcionalisorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr7712395851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása