Funkcionális Orvoslás

Funkcionális Orvoslás

Rákos betegségek és a táplálkozás: van-e kapcsolat?

2017. április 02. - Funkcionális Orvoslás

rainbowfood_n1610_ts520702912.jpg

A kettő közötti kapcsolat ugyanolyan rejtélyes, mint maga a betegség. Egyes tanulmányok igazolták, hogy egyes ételek megelőzhetik, míg mások segíthetik bizonyos rákos betegségek kialakulását. Miközben számos tényezőt nem lehet megváltoztatni, melyek befolyásolják a rák kialakulásának kockázatát, mint pl. a genetika, vannak olyanok, melyeket befolyásolhatunk. Igazából becslések szerint kevesebb, mint 30% a nem befolyásolható faktorok szerepe. A többit hatalmunkban áll megváltoztatni - többek között a táplálkozásunkkal. 

Íme néhány dolog, ami bizonyítottan összefügg a rákos betegségek kialakulásának kockázatával:

1. Feldolgozott és vörös húsok - napi 50 gr 20%-kal növeli a colorectalis daganatok kialakulásának kockázatát

2. Antioxidánsok - kétségtelenül fontosak a rák megelőzésében, mivel segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejteket. Koncentráljunk az élénk színekre - mint pl. a sötét zöld, piros, narancssárga, lila gyümölcsök és zöldségek - spenót, répa és paradicsom stb.

3. Glikémiás index - a szénhidrátok lehetnek jók és rosszak is, attól függően, hogy milyen gyorsan emelik meg a vércukorszintünket, ezt segít eldönteni a GI - avagy glikémiás index. A magas GI élelmiszerek fogyasztása egy tanulmányban pl. egyértelműen növelte a prosztata rák kialakulásának kockázatát, míg az alacsony GI élelmiszerek csökkentették a kockázatot.
http://www.glycemicindex.com/foodSearch.php

4. Kálcium - napi 500-1000 mg kálcium védő hatású

5. Testsúly - Magasabb testtömeg-index növeli bizonyos rákos betegségek kialakulásának kockázatát. A zsírban hormonok és gyulladásos faktorok termelődnek, melyek elősegítik a tumorsejtek növekedését. 

forrás: Harvard Health

A vastagbél és végbél daganatok száma növekszik a fiatalabb korosztályban

28colon-freiborg-superjumbo-v2.jpg

"A vastagbél és végbél daganatos megbetegedéseinek száma az elmúlt évtizedben csökkent az idősebb korosztály körében, és mindig is ritkának számított a fiatal korosztályban. Azonban a 20-as és 30-as éveikben járó fiatalok körében a végbéldaganatok jelentős emelkedéséről számolnak be a kutatások."


Sok beteg még olyan fiatal a diagnózis idején, hogy nem vizsgálták még kolonoszkópiával előtte, mert az csak 50 éven felülieknek javasolt. A daganat megjelenésének lehetnek előjelei, de ezek általában bizonytalan panaszok, mint pl. emésztési panaszok, puffadás, görcs, székrekedés, hasmenés. Sokszor az ilyen tüneteket fiatalokban nem veszik elég komolyan.


Az életmódbeli faktorok nyilván befolyásolják a colorectalis daganatok növekedését, de a kutatók szerint ez nem az egyetlen magyarázat. Az igazság, hogy egyelőre senki sem tudja 100%-ig, hogy pontosan miért is emelkedik a fiatalok körében ez a betegség.

https://www.nytimes.com/2017/02/28/well/live/colon-and-rectal-cancers-rising-in-young-people.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fhealth&_r=2

Bevezetés a meditációba!

copy-of-ashley_hunt_small-1.jpg

Szeretném, ha mindent, amit eddig gondoltál a meditációról elfelejtenél! Felejtsd el a lótuszülést, a hümmögést, az énekelést, a mantrázást, a 20 perc néma csöndet.  Engedd el ezeket! 

A meditáció az amivé te teszed, amilyennek te szeretnéd, az a tiéd! Megtanulhatod, felfedezheted a saját technikádat, utadat, ami a legjobban megfelel neked, az életmódodnak, a napi rutinodnak.

Három dolog van, amit szeretném, ha tudnál a meditációról:

1. Nem arról szól, hogy kizárod a gondolataidat, vagy hogy nem szabad gondolnod semmire, ne erre fókuszálj! A gondolatok jönnek és mennek, csak engedd meg nekik, hogy legyenek, és hagyd őket továbbmenni, ne kapaszkodj beléjük.

2. Több különböző módja, útja van a meditációnak.

3. A meditáció egy tanulható képesség, ami rendszeres gyakorlást igényel. A legegyszerűbb, ha légzés gyakorlatokkal kezdel. Lehet, hogy nagyon egyszerűnek tűnik, de gyakran elfelejtünk a légzésünkre figyelni, felületesen lélegzünk. Figyeld az orrodat, ahogyan áramlik a levegő rajta. 

Tedd a hasadra a kezed és érezd, ahogy fel-le mozog. Lélegezz így tovább, hagyd, hogy a levegő jó mélyen átmozgassa a hasad. A mély hasi légzés aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert és megnyugtatja a szimpatikus idegrendszert. Lecsendesít :)

Próbálj meg a következő héten figyelni minden nap a légzésedre, és gyakorold a hasi légzést. Ha ideges vagy, csak állj meg 30 másodpercre és lélegezz! Légy jelen! 

süti beállítások módosítása