Funkcionális Orvoslás

Funkcionális Orvoslás

10 perces meditációk a hét minden napjára

5. nap - álmodozás

2017. május 19. - Funkcionális Orvoslás

medi.jpg

Álmodozás vagy meditáció?

A meditáció alatt az elme lecsendesítése és a belső figyelem a cél, ugyanakkor hasznos lehet az irányított álmodozás, a képzelőerő és a kreativitás ugyanis a kulcs a felfedezésekhez, probléma megoldáshoz, a művészetekhez, filozófiához, találmányokhoz, a fejlődéshez és a spiritualitáshoz is.

Az álmodozás segít fejleszteni a képzelőerődet, és segít kreatív megoldásokat találni a problémákra. Egy kis vizuális segítséget nyújt álmaid életének megteremtéséhez. Próbáld ki ezt a meditációt, hogy felébreszd a benned rejlő kreativitást:

1. Egy csendes szobában indíts el valami nyugtató meditációs zenét és helyezkedj el kényelmesen.

2. Csukd be a szemed, és hagyd, hogy elméd egy olyan helyre kalandozzon, ahol már korábban jártál és szerettél- "egy biztonságos helyre".

3. Erről a helyről figyeld meg a körülötted lévő tájat, szívd magadba, és emlékezz rá, hogy milyen jó érzés.

4. Ezután, ezzel a jó érzéssel gondolj az összes dolgora, amit szeretnél létrehozni, megvalósítani az életedben. Hagyd a fantáziádat szárnyalni szabadon, és képzeld el, hogyan szeretnéd élni az életed. Ne fogd magad vissza, és részletesen képzelj el mindent.

5. A meditáció végén emlékezz rá, hogy minden lehetséges, és hogy te magad vagy a végtelen lehetőség!

Amikor megértjük, hogyan működik az elménk, mindkét világból - az elme világából és az elme nélküli létezésből is -  a legjobbat élvezhetjük. Talán ez a "nyugodt irányítás", amiről a keleti filozófusok beszélnek - tudatában vagyunk a különféle és nagyon is emberi lelkiállapotainknak, és ahelyett, hogy harcolnánk velük, megismerjük őket, és felhasználjuk őket úgy, hogy az előnyünkre váljon.

medi2.jpg

10 perces meditációk a hét minden napjára

4. nap - Vizuális meditáció

10meditation_2.jpg

A meditáció a kulcs, mely megnyitja a belső világ kapuját. Minden ember magában hordozza a béke, az öröm és a szeretet végtelen forrását, de nem mindig tudja, hogyan kerüljön kapcsolatba ezzel a forrással. Tudatos vagy éber jelenlét, amikor a figyelmünket a jelen pillanatra irányítjuk. Ebben az állapotban csak a dolgokat vizsgáljuk anélkül, hogy azok elsodornának bennünket. Csak figyeljük őket, ahogyan keletkeznek, kibontakoznak, majd eltűnnek. Emlékezzünk vissza rá, milyen volt gyerekként figyelni a bogarakat, vagy játszani. Ez a figyelem előítéletektől mentes: olyannak fogadjuk el a történéseket amilyenek.

A vizuális meditáció egy obejktumra fókuszál a meditáció teljes ideje alatt. Vannak szimbólumok, geometriai formákkal, amelyeket yantra-nak neveznek, vagy vizuális mantrák, amik ugyancsak segíthetnek.

Ebben a meditációban egy gyertya lángjára fókuszálunk.

1. Egy sötét, csendes szobában ülj le kényelmesen a földre.

2. Gyújts meg egy gyertyát és figyelj rá, hogy ne legyen túlságosan szemmagasság alatt.

3. Figyelj a gyertya lángjára, miközben könnyedén lélegzel. Ha az elméd elkalandozik csak egyszerűen irányítsd vissza a figyelmed a lángra. 

4. Nézd a lángot, ahogy táncol és formát vált. Merülj el a lángban.

5. Amikor befejezted a meditációt fújd el a gyertyát, dörzsöld össze a két tenyeredet, hogy kellemes meleg legyen és finoman tedd a szemeidre, pihentesd meg benne a őket.

infog-levels-small.jpg

10 perces meditációk a hét minden napjára

3. nap - Satnam meditáció

hssatanamaposter.jpg

Az éber figyelem, tudatosság a tudatnak azt az állapotát jelöli, amikor teljesen jelen vagyunk, mégpedig a pillanatról-pillanatra gyakorolt ítélkezés-mentes éber figyelem segítségével. Ez minden élőlény természetes állapota, nincs benne semmi ördöngősség, mindenki megtapasztalhatja, sőt egy kis gyakorlás után bármikor tudatosan „átválthatunk” a hétköznapi cselekvés üzemmódból a létezés állapotába. Ezt gyakorolhatjuk és fejleszthetjük rendszeres meditációval.

A napi 10 perc meditációs sorozat harmadik részében egy egyszerű mantra meditációt, a Satnam meditációt próbálhatsz ki, ami hangokat és mozgást használ. A SA-TA-NA-MA szótagokat és a megfelelő mozgást fogjuk itt gyakorolni, hogy ezzel is segítsünk elmélyíteni figyelmünket, magunkra irányítani a fókuszt, ítéletek és elvárások nélkül. Fontos, hogy mindig türelemmel gyakoroljunk, ne legyenek elvárásaink. Ezt nekem is meg kell tanulni, elengedni az elvárásaimat, és feloldóni a pillanatban, anélkül, hogy megpróbálnék megfelelni és meg akarnám csinálni ezt is, mint egy feladatot. Figyeld meg ezeket a gondolatokat, hogy ez milyen érzéseket vált ki belőled, és próbáld őket elengedni és csak örülni annak, hogy most nem kell teljesíteni semmilyen elvárást. :)

A gyakorlatban ez a következőt jelenti:

1. Ülj le, helyezkedj el kényelmesen, a gerinced legyen egyenes. Vegyél egy pár mély lélegzetet.

2. Először mondjuk ki a szótagokat hangosan, aztán csak suttogva, majd a végén csak magunkban, anélkül, hogy a nyelvünk vagy az ajkaink megmozdulnának.

3. Kezd a SA hanggal, közben érintsd meg a mutatóujjaddal a hüvelykujjadat.

4. Folytasd a TA hanggal és most érintsd meg a középsőujjaddal a hüvelykujjadat.

5. Most NA hang közben a gyűrűsujjaddal érintsd meg a hüvelykujjad.

6. Végül a MA hang közben a kisujjaddal érintsd meg a hüvelykujjadat.

7. Ismételd ezt a gyakorlatot végig a meditációd alatt.

8. Amikor végeztél hagyd abba a mantrázásd és lassan nyisd ki a szemeidet.

 

freemeditations_clip_image002.jpg

 

 

10 perces meditációk a hét minden napjára

2. nap - Csakra tisztító meditáció

meditate-while-you-medicate-chakra-cleanse-weedist1.jpg

A csakrák az energia kerekei a testben. Hét fő csakra található a gerincoszlop mentén, a gerinc aljától egészen a fejünk tetejéig. Hangok és színek vizualizációjával megnyithatjuk és összehangolhatjuk a csakrákat. Ha hosszabban szeretnél olvasni a csakrákról, nézd meg az előző cikket

Ehhez a meditációhoz ülj egy olyan helyre, ahol nem zavar senki. Ha hangokat ki is akarod mondani, nem csak elképzelni, akkor olyan helyen meditálj, ahol ezt bátran megteheted :)

1. Ülj le, helyezkedj el kényelmesen, a hátad legyen egyenes. Vegyél egy pár mély lélegzetet a hasadba.

2. Most helyezd a figyelmed a gerincoszlop aljára, a gyökércsakrára. Képzeld el, érezd a piros színt, mint egy örvényt a gerincoszlopod legalján, ami hátulról előrefelé forog. Gondolj vagy mond ki hangosan a LAM mantrát.

3. Most helyezd a figyelmed a második csakrára, a szexcsakrára, a kreativitás és a szexualitás központjára, amely a köldök alatt és a szeméremcsont fölött helyezkedik el. Képzeld el a narancssárga örvényt és ismételd a VAM mantrát.

4. Haladj tovább a Solar plexus, vagyis a napfonat irányába. Ez a csakra a köldök magasságában helyezkedik el. Képzelj el egy napsárga örvényt és ismáteld a RAM mantrát.

5. Most helyezd a figyelmed a szívedre, a szívcsakrára. Képzeld el a zöld színt és ismételd a YAM mantrát.

6. Haladj a következő csakrára, a két szemöldököd közt lévő 6. csakrára, vagy a harmadik szemre, az intuíció központjára. Képzeld el az indigó színt és ismételd a SHAM mantrát.

7. Végül elértük az utolsó, a hetedik csakrát, avagy a korona csakrát, ami a fejed tetején helyezkedik el. Ez a megvilágosodás forrása. Képzeld el az ibolya vagy ragyogó fehér színt és ismételd az OM mantrát.

Ahogy végeztél a meditációval maradj csendben egy pár pillanatra, majd lassan nyisd ki a szemed.

nikola-tesla1.jpg

süti beállítások módosítása